Quinta de Baixo 2015 Poeirinho Garrafeira da Bairrada.
Quinta de Baixo to posiadłość położona w Cordinhã w gminie Cantanhede, w portugalskim regionie winiarskim Bairrada, a nazwa wina – Poeirinho – jest bezpośrednim nawiązaniem do starego alternatywnego określenia odmiany Baga, królowej Bairrada. Quinta ma doskonałe wapienno-gliniaste terroir dla szczepu Baga, który stanowi podstawę produkcji win z de Baixo (Quinta de Baixo Vinho Tinto Lagar de Baixo również nie zawodzi). Winnice Quinta de Baixo obejmują ok. 22 hektary i dzielą się na trzy parcele z winoroślami w wieku od 30 do około 150 lat, położone w trójkącie Cordinhã, Ourentã i Cantanhede. Pod koniec grudnia 2012 r. Quinta de Baixo zmieniła właściciela, dołączając do szerokiej palety posiadłości Dirka Niepoorta. Niepoort lubi podkreślać rodzinny i historyczny charakter posiadanych winnic, warto jednak pamiętać, że familia Niepoort wywodzi się z Holandii, kraju o solidnych tradycjach kupieckich, nie dziwi więc, że historia rodzinnego winiarskiego biznesu Niepoorta to zapoczątkowany w połowie XIX w. i trwający do lat ‘90 XX w. obrót porto (nie produkcja). Pierwszą winnicę – 25 ha w dolinie Douro – Niepoort nabył dopiero w roku 1987, co istotnie skraca faktyczny horyzont winiarskich tradycji tej marki. Tak czy owak, mistrzowski storytelling z najkrótszej historii uczyni skuteczne narzędzie marketingowe.
Quinta de Baixo 2015 Poeirinho Baga Garrafeira da Bairrada jest szlachetniejszą wersją innego wina z tej samej winnicy: Quinta de Baixo Poeirinho Baga. Co wyróżnia 2015 Poeirinho Garrafeira da Bairrada? Po pierwsze, powstało z uprawianych organicznie gron pochodzących z kilku najstarszych działek Quinta de Baixo obsadzonych starymi krzewami liczącymi od 80 do 150 lat. Po drugie, wino dojrzewało w beczce przeszło dwa razy dłużej niż podstawowa wersja Poeirinho, dzięki czemu zyskało większą złożoność i pełniejszą strukturę.
Poeirinho Garrafeira da Bairrada fermentowało w części w otwartych granitowych lagares (20% z szypułkami), a w części w kadziach ze stali nierdzewnej (15% z szypułkami), gdzie macerowało przez 4 tygodnie. Fermentacja malolaktyczna przebiegała w dużych starych drewnianych beczkach o pojemności 2500 litrów (tonel), w których wino również dojrzewało przez kolejne 42 miesiące. Butelkowane bez filtracji. Ma rubinowy kolor z jaśniejszymi refleksami. Złożony bukiet jest bardzo wyrazisty, z mocnymi nutami czerwonych owoców (wiśnia, malina, porzeczka), przypraw, tytoniu i kwiatowej łąki. Orzeźwiająca czystość aromatów i energetyczna świeżość robią spore wrażenie. Usta soczyste, bogate, pięknie wygładzone miękką i delikatną taniną zachwycają precyzją i wyraźnie mineralną strukturą. Świetna wysoka kwasowość, doskonała równowaga i super orzeźwiający finisz z trwałym posmakiem. Elegancka, finezyjna Baga z charakterem, której służy czas spędzony w butelce.
Nazwa: Quinta de Baixo Tinto Colheita 2015 Poeirinho Baga Garrafeira da Bairrada (Niepoort)
Kraj: Portugalia
Region: Bairrada
Rodzaj: czerwone, wytrawne
Szczepy: 100% Baga
Moc: 11,5%
Wino kupiliśmy w Quinta de Napoles