Barbeito Verdelho 2017 Reserva.

Barbeito Verdelho 2017 Reserva Branco DOP Madeirense

Vinhos Barbeito to firma relatywnie młoda, bo założona w roku 1946 przez Mário Barbeito de Vasconcelos, i wciąż prowadzona przez familię Barbeito, tyle że dziś już w kooperacji z japońskim kontrahentem, dzięki któremu Barbeito od lat z impetem podbija azjatyckie rynki. Japonia konsumuje już ok. 70% sprzedaży Barbeito. Trzeba się spieszyć, za kilka lat może być jeszcze trudniej. W roku 1985 stery po Mário Barbeito przejęła w pełnym zakresie jego córka Manuela de Vasconcelos, porzucając przejściowe zaangażowanie firmy w hurtowy eksport madery, który okazał się drogą donikąd, i kontynuując politykę ojca w obszarze produkcji (wina butelkowane jako podstawa obrotu) oraz budowy relacji z odbiorcami. W latach ‘80 ubiegłego wieku w Barbeito zdano sobie sprawę, że stawianie na ilość (eksport hurtowy w beczkach) bezpośrednio szkodzi jakości produkowanego wina. Firma przez kilka lat dojrzewała do decyzji o pełnej zmianie profilu i zaprzestaniu handlu hurtowego, co finalnie nastąpiło w roku 1991, gdy do spółki dołączył Ricardo Diogo Vasconcelos Freitas.

Rok 1991 zapoczątkował serię zmian w Barbeito, wśród których kluczowe miejsce zajęła ściślejsza współpraca z rodziną Kinoshita, z którą firma utrzymywała bliskie relacje zarówno handlowe, jak i osobiste od roku 1967. Od tej chwili Vinhos Barbeito koncentruje swe wysiłki na produkcji, starzeniu i kupażach win wysokiej jakości. Dziś krótkie serie i butelki madery oraz win klasycznych wyprzedawane na pniu to ich znak rozpoznawczy. Powtarzalny produkt wysokiej jakości w ściśle limitowanej serii to najlepsza recepta na luksusowy status wytwarzanego wina. I prosta droga do międzynarodowego sukcesu, który Barbeito już osiągnęła, a wciąż walczy o więcej.

Obecnie, głównym enologiem Barbeito pozostaje Ricardo Freitas, a motto firmy brzmi: produkować wina dobrej jakości o niepowtarzalnym stylu. By osiągnąć ten cel, Barbeiro skupuje najlepsze winogrona od lokalnych rolników (własnych winorośli, jak każdy producent na Maderze, nie ma zbyt wiele), starając się pozyskać ich do współpracy na stałe. Specyfika uprawy winorośli na wyspie (a tylko z tych, ściśle określonych szczepów, wytwarzana jest madera) polega na tym, że plantacje są maleńkie i bardzo rozproszone. Liczy się dosłownie każdy krzew i skrawek ziemi. Nie ma tu winnic jak w Douro, Dão czy Alentejo. Jest 500 ha upraw, należących do około 1700 (!) gospodarstw, uprawiających winorośle 7 szczepów: Bual (Boal), Malvasia, Tinta Negra, Verdelho, Sercial, Bastardo i Terrantez.

Barbeito Verdelho 2017 Reserva Branco jest wyjątkowe z wielu względów, a w szczególności dlatego, że stanowi pierwszy krok Vinhos Barbeito na drodze ku urozmaiceniu oferty i produkcji – obok madeiras – klasycznych win wytrawnych z typowych dla Madery endemicznych odmian. 

Barbeito Verdelho 2017 powstało jako blend dwu lokalnych odmian, z przewagą Verdelho i niewielką domieszką Sercial. Verdelho pochodzi z upraw w okolicy Raposeira na południowym wybrzeżu wyspy, a Sercial z okolic Seixal na północy Madery. Owoce z ręcznego zbioru do małych skrzynek w początku października, starannie selekcjonowane, winifikacja z minimalną interwencją, winogrona w kiściach (bez odszypułkowania) poddane 48-godzinnej zimnej maceracji na skórkach, delikatne tłoczenie, fermentacja w kontrolowanej temperaturze od 10ºC do 15ºC. Wino dojrzewało przez rok w używanych beczkach z francuskiego i węgierskiego dębu, po czym 6 miesięcy w zbiornikach ze stali nierdzewnej z kontrolą temperatury oraz 5 miesięcy w butelce przed wprowadzeniem na rynek.

Jasnosłomkowy kolor ze złotymi refleksami. Świeży, żywy nos z delikatnymi niuansami tostowymi. Wyraziste nuty limonki, satsumy, ananasa i pistacji z ziołowym aromatem świeżych liści laurowych w tle. W ustach mocno wytrawne, charakterne, z przyjemną lekką goryczką. Mineralna tekstura, fajna kwasowość, trwały posmak z muśnięciem soli w końcówce. Świetnie zrównoważone, eleganckie, pięknie wytrawne Verdelho, pyszne! Doskonałe sauté, jako aperitif lub dopełnienie lekkich potraw z ryb i owoców morza.

Nazwa: Barbeito Verdelho 2017 Reserva Branco DOP Madeirense
Kraj: Portugalia
Region: Madeira
Rodzaj: białe, wytrawne
Szczepy: 91% Verdelho (da Raposeira) oraz 9% Sercial (do Seixal)
Moc: 11%
Limitowana edycja: 1375 numerowanych butelek (1024)
Wino kupiliśmy w Vinhos Barbeito na Maderze

Barbeito Verdelho 2017 Reserva Branco DOP Madeirense