Ciecierzyca z ziemniakami i szpinakiem.
Ciecierzyca z ziemniakami i szpinakiem to pyszna, w 100% roślinna zimowa sałatka, w której doskonale sprawdza się duet w postaci ciecierzycy w super aromatycznym sosie musztardowo-limonkowym oraz mięciutkich, wręcz puszystych pieczonych ziemniaków. Do tego jeszcze tylko garść zielonych liści i gotowe! W razie potrzeby świeży szpinak możesz zastąpić rukolą.
Ziemniaki pokrojone w kostkę piekę w beztłuszczowej frytkownicy, która świetnie sprawdza się nie tylko w pieczeniu warzyw w całości (seler, kalafior) i zapiekaniu ich z dodatkami (bataty z porzeczkami), ale też w przygotowaniu jednego ze składników danej potrawy. Tak upieczone ziemniaki są znakomitym dopełnieniem sałatek i wielu innych dań. Podaj je zamiast frytek z pieczoną lub gotowaną na parze rybą, dodaj do śniadaniowego bowla lub puszystego omletu biszkoptowego z warzywami. Ziemniaków celowo nie mieszam z dressingiem, by nie rozmiękły.
Ciecierzyca z ziemniakami i szpinakiem – SKŁADNIKI na 2 porcje:
- 200 g młodego szpinaku (baby)
- 150 g suchej ciecierzycy
- 500 g ziemniaków
- 2-3 łyżeczki pestek słonecznika
- 3 łyżeczki musztardy Dijon
- sok wyciśnięty z 2 limonek
- oliwa extra vergine
- płaska łyżeczka łagodnego pimentonu (mielona wędzona papryka)
- duża szczypta płatków łagodnej chili
- pół łyżeczki pieprzu
- sól
- trochę posiekanej natki kolendry (lub pietruszki)
Ciecierzyca z ziemniakami i szpinakiem – PRZEPIS:
- Ciecierzycę namocz na noc: wsyp do miski, zalej wodą i odstaw w temperaturze pokojowej. Odcedź i ugotuj do miękkości (ok. 60 minut). Ciecierzycę możesz również ugotować dzień wcześniej.
- Wyszorowane ziemniaki pokrój w niewielką kostkę i przełóż do miski. Wlej trochę oliwy, dodaj sól i roztarty w moździerzu pieprz. Wymieszaj.
- Ziemniaki upiecz w beztłuszczowej frytkownicy (ok. 40 minut w temperaturze 180 stopni C). W trakcie pieczenia 1-2 razy przemieszaj kostki (airfryer możesz w dowolnym momencie wyłączyć, sprawdzić stan zawartości, po czym kontynuować pieczenie na tych samych albo zmienionych parametrach). W razie potrzeby – w zależności od wielkości ziemniaczanych kostek – piecz ziemniaki krócej lub nieco dłużej.
- Wymieszaj dokładnie musztardę Dijon, sok z limonki i chlust oliwy. Do mieszania takich i podobnych dressingów używam słoika – wystarczy umieścić w nim składniki sosu, zakręcić i mocno potrząsnąć.
- Ugotowaną ciecierzycę wymieszaj z dressingiem musztardowym i pimentonem.
- Przygotuj sałatkę: na talerzu rozsyp listki szpinaku i skrop je odrobiną oliwy. Dodaj ciecierzycę w sosie musztardowym, upieczone ziemniaki i pestki słonecznika.
- Całość skrop oliwą, posyp płatkami chili i natką kolendry.