- JAJECZNICA:
- 5 jajek
- trochę pomidorków koktajlowych
- sól, pieprz
- trochę masła
- SAŁATKA:
- 200 g pomidorków koktajlowych
- 2 duże cykorie
- kilka zielonych oliwek
- kilka suszonych pomidorów
- trochę świeżej natki pietruszki
- sok z połowy cytryny
- oliwa extra vergine
Jajecznica to jedno z tych (śnia)dań, które każdy lubi przygotować po swojemu. Wielu facetów aż pęcznieje z dumy na myśl o własnej wersji tej prostej w wykonaniu potrawy, nawet wówczas, gdy na niej zamyka się katalog ich kulinarnych popisów ;-)
Tradycja nakazuje użyć obowiązkowych dodatków, to jest boczku lub kiełbasy. Spróbujcie jednak czegoś innego – do jajecznicy będzie pasować niemal wszystko, na co tylko możecie mieć ochotę – krewetki, szczypiorek, pietruszka, suszone pomidory, czerwona cebula, czy wreszcie – tak jak tutaj – świeże pomidory, zwykłe lub koktajlowe.
1. Przygotujcie sałatkę – wymieszajcie razem posiekaną cykorię, pokrojone pomidory suszone, przekrojone na pół pomidorki koktajlowe, garść zielonych oliwek oraz posiekaną pietruszkę i dressing na bazie soku z cytryny oraz oliwy.
2. Przekrójcie pomidorki koktajlowe na pół i rozbijcie jajka do miseczki (chyba, że wolicie wbijać je od razu na patelnię).
3. Rozpuśćcie na patelni trochę masła, wrzućcie pomidorki i przez chwilę podgrzewajcie je, mieszając.
4. Wlejcie na patelnię jajka, dodajcie sól i pieprz, i mieszajcie do momentu, aż jajka zetną się w oczekiwanym przez Was stopniu.
5. Podawajcie razem z sałatką, smacznego!