Makaron z ketchupem.
Jedliście kiedyś makaron z ketchupem? Pewnie, że jedliście, każdy jadł. A kto jakimś cudem nie jadł, teraz ma sposobność nadrobić zaległości. To nieprzemijający studencko-traperski hit, który sprawdza się w każdych okolicznościach, szczególnie wtedy, gdy przed jedzeniem wciąż pojawiają się inne pilne wydatki. Takie, jak choćby piwo ;-) Przypomniałem sobie o nim całkiem niedawno przy produkcji domowego ketchupu. I nic dziwnego, bo to właśnie ketchup jest tu kluczowy i przesądza o smaku całości. Ketchup to nic innego jak sos pomidorowy. A makaron z ketchupem wymaga tak mało zachodu, że naprawdę warto go zrobić. Wystarczą dosłownie dwa składniki (ketchup, makaron) i dowolna kuchenka, a dla bardziej zaprawionych nawet tylko ognisko i jakiś kociołek.
Makaron z ketchupem to przepis banalny i uniwersalny, a moja wersja jest trochę deluxe. Domowy ketchup robi robotę, a reszta to co najwyżej opcjonalna ekstrawagancja, która na ludzie przyjmie zamienniki. Parmezan można zastąpić innym twardym lub miękkim serem (mozzarella też będzie OK), a zioła można pominąć. Starożytni górale też nie mieli przypraw i jakoś dali radę.
Nie ma co ukrywać, że makaron z ketchupem AD 2020 to również osobliwa wariacja na temat moich początków w kuchni. Tak gotowałem, kiedy jeszcze – lata temu – gotować nie umiałem. Trochę wstyd, ale co tam, od czegoś trzeba było zacząć :-)
Makaron z ketchupem – SKŁADNIKI na 2 porcje:
- 200 g spaghetti lub innego makaronu, niekoniecznie długiego (tu: bezglutenowe)
- mały słoik ketchupu domowej roboty (ok. 220 – 250 g)
- dowolna ilość świeżo startego Parmigiano Reggiano lub innego podobnego sera
- gałązka świeżego rozmarynu
- garść listków świeżej mięty
Makaron z ketchupem – PRZEPIS:
- Ugotuj spaghetti al dente w osolonej wodzie, zgodnie z czasem podanym na opakowaniu – najlepiej gotuj o minutę krócej, ponieważ za chwilę makaron trafi na patelnię.
- W głębokiej patelni podgrzewaj ketchup do momentu, aż trochę zgęstnieje, po czym dodaj drobno posiekane listki rozmarynu.
- Przełóż ugotowany makaron na patelnię, wymieszaj i przez chwilę podduś całość.
- Dodaj ser i listki mięty, wymieszaj i podawaj.