• kilka dojrzałych płaskich brzoskwiń o białym miąższu (tu: 5 sztuk)
  • butelka prosecco frizzante (750 ml)

Bellini – klasyczny drink z prosecco i białych brzoskwiń.

Bellini – klasyczny drink z prosecco i białych brzoskwiń – historia

Bellini to kultowy wenecki koktajl na bazie Prosecco i białych brzoskwiń. Stworzył go w latach ’30 XX wieku Giuseppe Cipriani, ówczesny właściciel działającego do dziś w Wenecji Harry’s Bar. Ponoć kiedy Giuseppe przyrządził swój koktajl po raz pierwszy, właśnie zachodziło słońce i kolor drinka był taki sam, jak barwy jego ulubionego obrazu Belliniego.

Prosecco to włoskie wino musujące ze szczepu Glera, pochodzące z regionu Veneto. Jest zawsze białe (różowe to mieszanka Prosecco i czerwonego szczepu Raboso). Prosecco ma delikatny owocowy smak (jabłko, gruszka, cytrusy).

Bąbelki w Prosecco powstają naturalnie w procesie fermentacji wina. W odróżnieniu od cavy lub szampana, Prosecco nie przechodzi jednak fermentacji w butelce, tylko w hermetycznych kadziach. Następnie pod ciśnieniem jest przelewane do butelek. To metoda Charmata, zwana też metodo Prosecco, która jest techniką zdecydowanie tańszą. Dzięki temu wino to kosztuje znacznie mniej niż szampany i inne wina musujące produkowane metodą tradycyjną.

Bellini znakomicie orzeźwia, dlatego jest doskonały na lato. Świetnie sprawdza się też jako aperitivo.

Bellini - klasyczny drink z prosecco i białych brzoskwiń

Jak zawsze, jakość składników ma znaczenie i bezpośrednio wpływa na smak. Do Bellini wybierz wino dobrej jakości (tu: DOC organiczne). W zależności od preferencji, możesz użyć prosecco frizzante albo prosecco spumante. To drugie jest mocniej musujące.

Składnikiem Bellini zrobionego wg klasycznej receptury powinien być też – obok prosecco – mus (puree) z brzoskwiń o białym miąższu (nie żółtym!). Nic nie stoi jednak na przeszkodzie, by od klasyki nieco odejść i użyć takich owoców, na jakie masz ochotę. Nie tylko brzoskwiń, ale też np. moreli, nektarynek, malin, truskawek, poziomek, jagód, a nawet śliwek.

Zachowanie właściwych proporcji (jedna część musu brzoskwiniowego na trzy części wina) i odpowiednie schłodzenie składników przed przyrządzeniem Bellini daje świetny rezultat – drink jest cudownie orzeźwiający, wytrawny, z owocową nutą. Nie dodawaj cukru – brzoskwinie są wystarczająco słodkie.

Bellini - klasyczny drink z prosecco i białych brzoskwiń

Bellini – przepis (na 6 porcji):

  1. Prosecco schłódź w lodówce (najlepiej przez noc).
  2. Przygotuj mus z brzoskwiń – wypestkuj i obierz owoce ze skórki. Pokrój je na kawałki i zmiksuj* na idealnie gładki i jedwabisty mus.
  3. Gotowy mus – w zależności od czasu, jaki pozostał do podania drinków – przelej do miski i wstaw do zamrażarki (na 60 minut) albo do lodówki (na co najmniej 2 godziny). Mus w zamrażarce w ciągu godziny lekko zgęstnieje, ale pozostanie płynny.
  4. Schłódź kieliszki w lodówce lub w zamrażarce.
  5. Przygotuj drinki. Do wysokich kieliszków nałóż łyżeczką mus z brzoskwiń w takich proporcjach, by wypełnił 1/4 pojemności kieliszków (nie więcej!). Uzupełnij prosecco i dokładnie wymieszaj przy pomocy długiej łyżeczki do drinków. Podawaj od razu.
  6. W gorące dni sprzyjające delektowaniu się Bellini warto mieć w lodówce więcej gotowego musu i dodawać go do drinków w razie potrzeby 🙂

Bellini – klasyczny drink z prosecco i białych brzoskwiń – jak podawać?

Bellini jest doskonałe jako aperitivo.

Sprawdź też:

*Używam blendera Braun Multiquick 9

Do zobaczenia na facebooku lub instagramie.

Bellini - klasyczny drink z prosecco i białych brzoskwiń

Bellini - klasyczny drink z prosecco i białych brzoskwiń

Bellini - klasyczny drink z prosecco i białych brzoskwiń

Bellini - klasyczny drink z prosecco i białych brzoskwiń

Bellini - klasyczny drink z prosecco i białych brzoskwiń

Wpis powstał we współpracy z dystrybutorem marki Braun.