• 150 g niepalonej kaszy gryczanej
  • 2 łyżeczki konfitury (np. z dzikich malin)
  • garść suszonej wiśni
  • garść suszonej żurawiny
  • garść suszonego kumkwatu
  • garść rodzynek
  • 1 łyżka cynamonu
  • sporo świeżo startej gałki muszkatołowej
  • 1/2 łyżeczki mielonego kardamonu
  • 2 łyżki kruszonego ziarna kakao (nibsy)
  • trochę pudru z żurawiny (opcjonalnie)
  • ok. 100 g borówek do dekoracji (świeżych lub mrożonych)

Gryczanka – owsianka z kaszy gryczanej. Z owocami, bez cukru.

Pyszna, rozgrzewająca owsianka z kaszy gryczanej. Doskonała nie tylko zimą, ale też lodowatą, pochmurną i mroczną wiosną, jaką aura zafundowała nam w tym roku. Uratuje Was choćby wtedy, gdy np. w kwietniu uznacie, że czas spróbować wyłączyć domowe ogrzewanie, a temperatura za oknem szybko udowodni, że zrobiliście to jednak zdecydowanie za wcześnie. Jeszcze trochę, a zimne kaloryfery w Polandzie będą nie dłużej niż od czerwca do sierpnia 😉

Do owsianki dodałem fajne suszone owoce, które kupiłem na targu w Tallinie – wiśni przypominających karmelki, kwaśnej żurawiny ususzonej bez cukru (jak widać, to możliwe, a w PL bez cukru żurawinę można wysuszyć sobie co najwyżej w domu), małych i czarnych jak węgielki rodzynek z Uzbekistanu oraz kwaskowatego, lekko cierpkiego kumkwatu.

Możesz oczywiście użyć dowolnych innych owoców – takich, jakie lubisz i jakie masz w zasięgu. Jeśli wolisz słodkie smaki, do dosłodzenia owsianki dodaj 1-2 łyżeczki ulubionej konfitury owocowej. Nieocenione jako słodzik będą również daktyle (najlepiej świeże) lub suszone morele.

PRZEPIS:

  1. Ugotuj kaszę. Na podaną w przepisie ilość kaszy użyj nieco ponad 2 szklanki wody. Jeśli wody okaże się za mało w trakcie gotowania – dolej wrzątku, jeśli zbyt dużo – gotuj owsiankę nieco dłużej.
  2. Pod koniec gotowania dodaj konfiturę, owoce i przyprawy, wymieszaj.
  3. Gotuj owsiankę jeszcze przez chwilę, aż owoce zmiękną. Owsianka nie powinna być zbyt gęsta ani za sucha, dlatego w razie potrzeby dolej trochę wrzątku.
  4. Nałóż porcje do miseczek, dodaj kruszone ziarno kakao (nibsy), trochę świeżych borówek i posyp pudrem żurawinowym (czytaj też: Jak zrobić puder z owoców?).