Modica Caruba z Sycylii – organiczna czekolada z karobem.

Modica Carruba to jeszcze jedna – po czekoladach z chilli oraz z nasionami konopi – tabliczka z sycylijskiej Starożytnej Cukierni. Więcej o manufakturze Antica Dolceria i miasteczku Modica przeczytasz TUTAJ.

Czekolady Modica są jedyne w swoim rodzaju – za sprawą metody wytwarzania, używanych składników, proponowanych smaków. Odwiedzić wyspę i nie spróbować chociaż jednej tabliczki z logo Modica Dolceria Antica Rizza (Antyczna Cukiernia Modica) to może nie zbrodnia, ale na pewno przejaw totalnej czekoladowej ignorancji.

Modica carruba L_07

Dzięki wyjątkowej, praktykowanej do dziś manufakturowej metodzie produkcji sycylijskich czekolad, które nie są konszowane, a ziarno kakao rozciera się tylko na zimno przy pomocy kamiennych żaren, struktura czekolady jest mocno ziarnista, z wyraźnie wyczuwalnymi kryształkami cukru. Taka technika stanowi bezpośrednie nawiązanie do metody stosowanej przez Azteków i Majów kilka tysięcy lat temu.

Craftowy charakter produktów Modica widoczny jest już na pierwszy rzut oka, wystarczy otworzyć opakowanie:

Modica carruba L_04

Czekolada sprawia wrażenie chropowatej. Ma ziemistą, grudkowatą konsystencję, która nie ma nic wspólnego z gładkimi i jedwabistymi długo konszowanymi tabliczkami. Ponoć przy zakupach tabliczek Modica online zdarza się, że mniej świadomi konsumenci reklamują towar stwierdzając, że czekolada jest stara i zepsuta 😉 Otóż, nie jest, ma wyglądać właśnie tak :-)

Modica słynie nie tylko ze starożytnej metody wytwarzania, ale też z wysokiej jakości używanych składników i czystych składów swoich tabliczek. Stosuje wyłącznie surowce organicznego pochodzenia, które zawsze stanowią 100% składu produktu. Włosi nie kombinują ani nie chodzą na skróty. Ich czekolady to tylko ziarno kakao Trinitario (z Dominikany), cukier i przyprawy albo orzechy / owoce; żadnych emulgatorów, konserwantów i barwników, żadnego mleka czy dodanych tłuszczów (innych niż z kakaowca), tak często obecnych w wielu tańszych, szczególnie wytwarzanych na masową skalę produktach. Dzięki temu Modica jest też przy okazji wegańska i bezglutenowa.

Modica carruba L_06

Niestety, bywa, że metoda wyrabiania i jakość składników to jednak za mało. Czekolada z karobem smakuje o tyle średnio, że jest po prostu za słodka. Kakao stanowiące tu tylko 50% składu, do tego cukier i jeszcze karob (!) daje rezultat, który na dłuższą metę rozczarowuje. Tym mocniej, im więcej różnych czekolad Modica próbowało się wcześniej. Po co było tak słodzić? Szkoda, że wersja z karobem nie przybrała formy bardziej gorzkiej tabliczki (np. 80-90%), wówczas na pewno byłoby ciekawiej, a tak… jest po prostu (za) słodko i nic poza tym.

Produkt organiczny, wegański, bezglutenowy

Opakowanie: zadrukowana folia i kartonowe pudełko
Skład: kakao (Trinitario, Dominikana, min. 50%), masło kakaowe, cukier, karob (8%). Może zawierać śladowe ilości orzechów laskowych, pistacji, migdałów.
Waga: 100 g –> 4 duże kostki
Producent: Modica Antica Dolceria Rizza, Italia
Cena: ok. 4-5 EUR
Gdzie kupić: Sycylia i reszta Włoch, Malta, Amazon

LUBISZ CZEKOLADĘ? Sprawdź Asertywną Czekoladową Listę Przebojów FiKa!

Modica carruba L_03

Modica carruba L_02