Restoran Ö – Tallin, Estonia – recenzja.

Restoran Ö

Ö to litera ze szwedzkiego alfabetu, która oznacza wyspę. Na tym jednak nie koniec. Ö to także istotny element estońskiego alfabetu. Na Saaremaa (największej wyspie Estonii), skąd pochodzą Ranno Paukson i Martin Meikas – dwaj szefowie kuchni dowodzący Restoran Ö – ludzie posługują się trochę innym językiem niż reszta Estonii, a litera Ö jest używana znacznie częściej.

Mieszkańcy Saaremma mówią, że gwiazdy na niebie są nad wyspą takie same jak gdzie indziej, ale nad Saaremma świecą jaśniej :-) Kiedyś rozjaśniając mrok wskazywały drogę Wikingom, a dziś stanowią drogowskaz dla załogi Restoran Ö, której misją – jak sama mówi – jest odkrywanie najbardziej fascynujących i najsmaczniejszych darów nordyckiej natury. To źródło zarówno składników, jak i inspiracji. Północ w estońskim wydaniu to czyste i dzikie środowisko naturalne. Nietypowe, zmienne pory roku. Mocno nieprzewidywalne sezony. Zimny i szary Bałtyk, ciemne lasy, drobni rolnicy, rybacy i łowcy, którzy dostarczają doskonałych lokalnych produktów.

Kuchnia Restoran Ö czerpie z tego wszystkiego pełnymi garściami i stara się przeobrazić tak, by pozostawić w pamięci swych gości jak najlepsze wspomnienia. Stara się i daje radę :-) Po ponad tygodniu intensywnego eksplorowania restauracyjnej mapy Tallina możemy z czystym sumieniem stwierdzić, że to najjaśniejsza gwiazda na kulinarnym firmamencie estońskiej stolicy.

Restoran Ö

Restoran Ö

Menu

Karta dań w Ö mocno nawiązuje do smaków typowych dla Saaremaa. Mamy tu do wyboru menu w dwóch wariantach. Pierwsze to Taste journey (7 elementów za 59 EUR), drugi – Taste exploration (10 elementów za 79 EUR). Bardziej rozbudowane menu obejmuje 7 potraw, które wchodzą w skład journey, uzupełnionych o 3 dodatkowe.

Restoran Ö

Nasza Taste journey wyglądała tak:

Nibbles czyli kęsy

Chipsy z ziemniaków i zielony puder z koperku

Restoran Ö

Seler, karmelizowane masło, serwatka

Krem z korzenia selera z karmelizowanym masłem, napój z selera naciowego, sezamek z siemienia lnianego z galaretką z serwatki

Restoran Ö

Restoran Ö

Gryka, masło śmietankowe i masło klarowane

Mini chlebki gryczane z dwoma rodzajami masła, puder z buraka, siekane zioła (koperek, pietruszka)

Restoran Ö

Restoran Ö

Okoń, młoda kapusta, algi morskie

To nasz faworyt – znakomity okoń, idealna kapusta, pyszny sos z alg morskich. Gwiazda wieczoru (i żal, że porcja ryby nie była 3x większa ;-))

Restoran Ö

Restoran Ö

Jagnięcina, korzeń pietruszki, dzikie jabłko

Proste, sezonowe składniki wysokiej jakości = świetne danie. Doskonała jagnięcina.

Restoran Ö

Restoran Ö

Chrzan, karmel, gryka

Rewelacyjny deser, czyli lody z chrzanu i gryki. Te, które wyglądają jak odłamek skały, smakują jak autentyczny ostry świeży chrzan. Drugie, bardziej niepozorne, oddają skondensowany, intensywny smak niepalonej gryki. Łączy je chrupki karmel.

Restoran Ö

Przed finałowym słodkim chwila przerwy na efekty specjalne :-) Niejadalne, ale fajne ;-)

Cukierki: trufle z moroszką, chrupki z ekspandowanej gryki w białej czekoladzie i toffi czekoladowe z czarnym (fermentowanym) czosnkiem

Kwaskowate trufle i toffi z czarnym czosnkiem bardzo smaczne, chrupki – jak dla nas – trochę za słodkie. W gorzkiej czekoladzie byłyby zdecydowanie lepsze ;-)

Restoran Ö

Restoran Ö

Restoran Ö

Plus:

  • woda mineralna Lurisia (to ta sama włoska marka, która jest obecna w każdych delikatesach Eataly i która towarzyszy imprezom pod szyldem Slow Food, 750 ml) – 5 EUR
  • 2 kieliszki Cremant de Bourgogne (Albert Bichot) – 16 EUR
  • herbata biała (dzbanek) – 4 EUR

Łącznie rachunek w wybranej przez nas tańszej opcji (Taste journey – 7 potraw) wyniósł 143 EUR. Gdyby nie fakt, że dosłownie na 3 godziny przed kolacją w Ö jedliśmy obiad w Platz, bez dwóch zdań zamówilibyśmy 10-elementowe Taste exploration i Wam polecamy to samo. Różnica w cenie jest niewielka, a trzy dodatkowe danka to zawsze nowe ciekawe doświadczenie. Tak czy owak, nawet po 7 wyszliśmy z Ö mocno najedzeni.

Szefowie kuchni Ö deklarują gotowość dostosowania menu do specjalnych wymagań dietetycznych i alergii pokarmowych. Uprzedzeni na 24h przed wizytą mogą zaoferować 7-daniowe menu w wersji wegańskiej lub bezglutenowej.

Restoran Ö

Backstage, czyli ekipa Restoran Ö w akcji:

Restoran Ö

Tallin nie doczekał się jeszcze restauracji z gwiazdką Michelin, ale takie lokale jak Restoran Ö mają na to wyróżnienie szansę. Wizyta w Ö była bardzo pozytywnym kulinarnym doświadczeniem. Jeśli chodzi o jedzenie, wyszliśmy stąd w pełni usatysfakcjonowani, jeśli chodzi o obsługę – jest jeszcze nieco do nadrobienia, ale w gruncie rzeczy lekko spięty z początku kelner nie stanowi aż takiego problemu, szczególnie jeśli z każdym kolejnym dankiem kruszeją lody i robi się coraz sympatyczniej. Ogólnie rzecz biorąc, zdecydowanie warto tu przyjść, nie tylko dla szpanu ?, doskonałych ryb i rewelacyjnych lodów z chrzanu i gryki.

Restoran Ö
Gdzie: Mere puiestee 6E, Tallin

Czytaj też: