• TRUFLE:
  • 100 g suszonych moreli niesiarkowanych
  • 100 g daktyli (tu: świeże izraelskie)
  • 50 g suszonej żurawiny
  • 5 g ekspandowanego amarantusa
  • 1 kopiasta łyżka kruszonego ziarna kakao
  • POSYPKA:
  • 4 łyżki surowego kakao
  • 1 kopiasta łyżeczka cynamonu
  • pół łyżeczki mielonego ziela angielskiego
  • szczypta gałki muszkatołowej

Trufle z suszonych owoców z dodatkiem amarantusa. Energetyczna i zdrowa słodka przekąska bez cukru.

Postaraj się użyć owoców suszonych najlepszej możliwej jakości.

Najlepsze będą takie, które da się porwać palcami na kawałki, ale jeśli będziesz mieć z tym problem, do posiekania owoców możesz użyć noża lub robota kuchennego.

Dzięki daktylom trufle są bardzo słodkie, a kwaskowata żurawina dobrze tę słodycz przełamuje.

Korzenna posypka z kakao, cynamonu, mielonego ziela angielskiego i gałki muszkatołowej jest niezwykle aromatyczna i dodaje truflom fajnego, zimowego charakteru.

Trufle są bezglutenowe i wegańskie.

Trufle owocowe korzenne L_04

PRZEPIS:

1. Daktyle wypestkuj.

2. Morele i daktyle porwij na cząstki i wrzuć do miski.

3. Dodaj suszoną żurawinę (w całości), amarantus i kruszone ziarno kakao.

4. Ugnieć wszystko w misce jak ciasto i uformuj z powstałej masy kulę.

5. Wstaw do lodówki na godzinę.

6. Formuj z owocowej masy kulki i odkładaj na talerz.

7. Do małej miski wsyp kakao, cynamon, ziele angielskie i gałkę muszkatołową. Dokładnie wymieszaj.

8. Obtaczaj kolejno trufle w korzennej posypce i odkładaj na czysty talerz.

9. Wstaw do lodówki na min. 2 godziny.

Smacznego!

Trufle owocowe korzenne L_02

Trufle owocowe korzenne L_05