- ok. 500 g ziemniaków (tu: młode francuskie)
- 100 g rukoli
- 2 gałązki świeżego rozmarynu
- 50 g pistacji nieprażonych i niesolonych
- sok z połowy pomarańczy
- sok z połowy cytryny
- oliwa extra vergine
- sól
- pieprz
Ziemniaki w pistacjowym pesto.
Pesto świetnie sprawdza się jako dodatek do ziemniaków. Najczęściej przygotowuję od razu większą porcję, a jednocześnie stawiam na pesto w lżejszej wersji – rezygnuję z parmezanu i ograniczam ilość oliwy na rzecz soku z cytryny. Dzięki temu lekko kwaskowaty smak pesto dodaje ziemniakom lekkości i świeżości. Jako że to wersja świąteczna, jako bazy do pesto użyłem pistacji i dodałem sok z pomarańczy.
Pistacje to znakomity dodatek do każdego pesto, także tego bardziej tradycyjnego, z bazylią i parmezanem. Możesz użyć dowolnych ziół, ale wyrazista w smaku rukola i aromatyczny świeży rozmaryn pasują tu idealnie.
Z podanych proporcji składników otrzymasz taką ilość pesto, która spokojnie wystarczy na 1 kg ziemniaków. Jeśli nie zużyjesz całego, dodaj je np. do pieczonych warzyw, wytrawnych placków, naleśników czy kanapek.
PRZEPIS:
- Zmiksuj krótko rukolę i listki rozmarynu z porządnym chlustem oliwy i sokiem z pomarańczy oraz cytryny.
- Dodaj pistacje, dopraw solą i pieprzem, po czym miksuj dopóty, dopóki nie zmielisz dość drobno pistacji. W razie potrzeby dodaj więcej oliwy.
- Ugotuj ziemniaki w osolonej wodzie.
- Odlej wodę i pozostaw ziemniaki w garnku. Do ciepłych ziemniaków dodaj pesto, wymieszaj i podawaj.
Sprawdź też inne PRZEPISY Z PISTACJAMI