Farina Amarone Della Valpolicella Classico 2014.
Najlepsze antidotum na zimową chandrę? Amarone! Dni są obecnie najkrótsze w roku, a życie najtrudniejsze, ale nie ma tego złego… Zima to też okazja, by przeczesać piwnicę w poszukiwaniu butelek, o których jakiś czas temu celowo się zapomniało, a teraz nadeszła pora, by zrobić z nich dobry praktyczny użytek: otworzyć i uzupełnić niedobory endorfin 🙂
Z Amarone jest jak ze wszystkim innym w życiu – nic nie jest pewne, wino winu nierówne, a samo prawo do plaśnięcia „Amarone” na etykiecie o niczym wielkim jeszcze nie świadczy. By uniknąć rozczarowań, Amarone warto kupować tak samo, jak Barolo, Barbaresco, Brunello di Montalcino i wszystkie inne słynne wina: rozważnie. Rozważnie i, w miarę możliwości, bez nabożnego podejścia, ponieważ nawet bardzo dobre wino to wciąż (tylko) wino, czyli coś, co przynajmniej w założeniu powstało po to, by się tym cieszyć, a nie, by się do tego modlić.
Amarone della Valpolicella produkowane jest z częściowo podsuszonych winogron (appassimento) w Valpolicella w Veneto, w północno-wschodniej części Włoch. Istnieją trzy podstrefy geograficzne, w których Amarone może być wytwarzane: Classico, Valpantena i Est (to część obejmująca obszar poza Classico i Valpantena, granicząca z Soave). Upraszczając, można przyjąć, że Amarone z Classico jest co do zasady najbardziej eleganckie i aromatyczne, warianty z Valpantena są na ogół lżejsze i bardziej owocowe, a te z pozostałych obszarów bogatsze, bardziej masywne, o wyższej zawartości alkoholu. Amarone powstaje jako blend lokalnych odmian, wśród których podstawę stanowią Corvina Veronese i Corvinone, Rondinella, Molinara i Oseleta. Dopuszcza się dodatek innych, popularniejszych odmian, np. Cabernet Sauvignon, Merlot, Sangiovese, jednak w ilości nie większej niż łącznie 25% objętości wina (plus, żadnej z odmian w ramach tych 25% nie może być więcej niż 10%). Amarone powstaje w procesie appassimento, czyli podsuszania gron, które trwa kilka miesięcy, co zapewnia bardziej skoncentrowany smak wina i podbija zawartość alkoholu. Wino może zawierać maksymalnie od 12 g/l do około 16 g/l cukru resztkowego (w zależności od całkowitej zawartości alkoholu; Amarone w przeciwieństwie do Recioto della Valpolicella, fermentuje do końca), chociaż częściej występuje ok. 7 g/l. Dojrzewa przez co najmniej dwa lata w dębie, albo przez cztery lata w przypadku Amarone klasy Riserva. Niezależnie od wymogów, spora część producentów poddaje Amarone dłuższym okresom starzenia przed wprowadzeniem wina na rynek.
Farina jest jednym z najbardziej dynamicznych producentów Valpolicella Classico, firmą o przeszło 100-letniej historii, czterech pokoleniach winiarskiej tradycji i szerokim klasycznym portfolio z Amarone, Ripasso i single crus w rolach głównych. Ponad 70% winnej produkcji Farina trafia na eksport, w tym również do PL.
Farina Amarone 2014 to zmysłowa, pełna i mięsista czerwień z mieszanki gron odmian Corvina, Corvinone, Rondinella i Molinara, z dodatkiem Oseleta i Turchetta. Ręczny zbiór z upraw w obrębie gminy San Pietro in Cariano w prowincji Werona, około 4 miesiące suszenia winogron. Wino dojrzewa przez co najmniej 24 miesiące w dębie (30% w barriques, 70% w dużych beczkach ze slawońskiego dębu), a następnie w butelce. W kieliszku rubinowo-czerwony kolor z wiśniowymi refleksami. Nos pikantny, złożony, bogaty, z dymnymi nutami wędzonych śliwek, ciemnych konfiturowych wiśni, jeżyn, cassis, mokki, balsamico, korzennych przypraw, wanilii, a nawet keksu. W ustach ciepłe, pełne, intensywne, o świetnej strukturze, jedwabiście gładkie z wypolerowanymi miękkimi taninami i pięknym finiszem. Aromatyczne, delikatne, doskonale zrównoważone. Wspaniałe Amarone o wielkiej elegancji, otwarte we właściwym momencie. Jak pić Amarone? Jak chcesz. Naszym zdaniem, Amarone Farina jest stworzone do degustacji solo lub ewentualnie z porcją gorzkiej czekolady – w ideale z Modica (Sycylia) albo od Domori (Piemont).
Nazwa: Farina Amarone della Valpolicella Classico DOCG 2014
Kraj: Włochy
Region: Veneto, Amarone della Valpolicella Classico DOCG
Rodzaj: czerwone, wytrawne
Szczepy: 50% Corvina, 20% Corvinone, 20% Rondinella, 10% Molinara, Oseleta i Turchetta
Moc: 15%
Wino kupiliśmy we Włoszech