• ok. 600 g Pimientos de Padrón
  • olej lub oliwa do smażenia
  • gruboziarnista sól

Pimientos de Padrón z patelni.

Najlepszy i najprostszy przepis na przepyszne, hiszpańskie zielone papryczki Padrón.

Jeżeli papryczki można kochać, to FiK kocha właśnie te: pimientos de Padrón! Obydwoje uwielbiamy je od lat i jemy przy każdej nadarzającej się okazji. Jak na rasowych roślinożerców przystało, nie ma takiej ilości, której nie dalibyśmy rady 😉

Smażone na oliwie i hojnie oprószone solą Padróns podadzą Wam w większości barów tapas w Hiszpanii, ale tak się złożyło, że ja te piękne i przepyszne papryczki kupiłem nie w Hiszpanii, a w Porto – na Mercado do Bolhao (więcej o samym targu – TUTAJ).

Podstawowy sposób przyrządzania Padróns jest bardzo prosty – wystarczy po prostu usmażyć je w całości na patelni. W związku z tym nie miałem najmniejszego problemu z przyrządzeniem ich na miejscu, w wakacyjnej kuchni, którą dysponowałem w Porto. Były doskonałym śniadaniem, w towarzystwie portugalskiego sera i chorizo z dodatkiem wina. Wino trafiło też do kieliszków, to FiK-owa świecka urlopowa tradycja za każdym razem, gdy wylądujemy gdzieś na południu 🙂

Pimientos de Padrón z patelni

Pimientos de Padrón z patelni

Tak zrobione papryczki są nieprzyzwoicie dobre. Do tego stopnia, że kilogram Padróns przywiozłem również ze sobą do domu. Celnicy na lotnisku na widok torby pełnej papryczek nie okazali cienia zdziwienia, natomiast pani na targu już tak. Najwyraźniej nikt nie kupuje ich tam w tak hurtowych ilościach;-)

Usmażone Padrons je się w całości, z pestkami, pozostawiając tylko ogonki (ZOBACZ).

W domu powtórzyłem ten przepis raz jeszcze, a poza tym przygotowałem kolejny… ale o tym w jednym z następnych wpisów.

Pimientos de Padrón z patelni

Pimientos de Padrón z patelni – przepis:

  1. Opłucz papryczki i dokładnie osusz (ZOBACZ). Aby zrobić to w najskuteczniejszy sposób, rozłóż pojedynczą warstwę papryczek na papierowych ręcznikach i zostaw na kwadrans. Jeśli „ogonki” papryczek będą zbyt długie, skróć je nożyczkami, żeby nie przeszkadzały w smażeniu.
  2. Na dużej patelni rozgrzej chlust oleju lub oliwy. Nie powinno go być zbyt dużo, nawet nie tyle, by całkowicie przykryć dno. Papryczki w żadnym razie nie powinny pływać w tłuszczu.
  3. Wrzuć na patelnię tyle papryczek, żeby utworzyły jedną warstwę. Każda papryczka powinna mieć kontakt z dnem patelni.
  4. Podczas smażenia obracaj papryczki, tak by dobrze podsmażyły się z każdej strony.
  5. Przełóż papryczki na talerz i oprósz gruboziarnistą solą (ZOBACZ).
  6. W ten sam sposób usmaż pozostałe papryczki.

Mówi się…

…że co któraś papryczka (jedni twierdzą, że co 10, inni, że co 100) może trafić się ostra. Przez lata zjedliśmy jak dotąd ok. 10 kg i… nam się nie trafiły;-). Tak czy owak, są fantastyczne, można ich zjeść każdą ilość!

Pimientos de Padrón z patelni

Pimientos de Padrón z patelni

Pimientos de Padrón z patelni