- ok. 300 - 400 g zielonych szparagów
- 100 g szpinaku baby
- 100 g rukoli
- kiść czerwonych winogron
- ok. 80-100 g sera Old Amsterdam
- 2 garście orzechów włoskich
- 1 cytryna
- 3 (lub więcej) łyżeczki dobrej musztardy (tu: musztarda z balsamico)
- oliwa extra vergine
Pyszna, lekka i pełna smaków wiosenna sałatka ze szparagami, szpinakiem, winogronami, orzechami i dojrzałym żółtym serem.
Krótko grillowane, chrupkie i jędrne szparagi to idealny składnik wszelkiego rodzaju sałatek.
Ich świetny orzechowy posmak doskonale podkreśla dodatek orzechów włoskich. Jeśli orzechy, to i winogrona, które odpowiadają tu za doskonale pasującą do całości nutę słodyczy.
Do tego jeszcze tylko zielenina i dość ostry, wyrazisty dressing. Pycha!
1. W misce wymieszaj opłukany i wysuszony szpinak oraz rukolę.
2. Dodaj przekrojone na pół winogrona i orzechy.
3. Przygotuj (np. mieszając w zamkniętym słoiku) dressing z oliwy, soku z cytryny i musztardy z balsamico. Spróbuj i w razie potrzeby dodaj więcej któregoś ze składników.
4. W międzyczasie na mocno rozgrzanej patelni grillowej usmaż szparagi (wcześniej odłam zdrewniałe końcówki). Nie przesadź z czasem grillowania, szparagi muszą pozostać jędrne. Powinno wystarczyć ok.4-5 minut.
5. Ugrillowane szparagi pokrój na mniejsze kawałki i dodaj do sałatki.
6. Dodaj ser pokrojony w ładne kawałki (np. takie, jak na TYM ZDJĘCIU), wlej dressing i wymieszaj.
Smacznego!
Fantastycznie się prezentuje, musi być pyszna!
W sumie jakoś mało mnie obchodzi, że ani szparagi rodzinie za bardzo nie podchodzą ani sałaty wszelakie… i tak zrobię. Nie zjedzą – sama zjem. Jak wczoraj sałatkę z rukoli i rzodkiewki… w wersji bez pomidorów suszonych. Dobre było, więc trzeba mi więcej różnorodnych sałatek :-)
Może trzeba nad rodzina trochę „popracować”? ;-) Smacznego!
Nad dziećmi pracuję. Młode są jeszcze a do pewnych smaków trzeba dojrzeć. Ale nad Małżonkiem to się nie da. Udało mi się tylko osiągnąć: spróbuj nim powiesz: nie lubię tego. Ale co mogłam u niego zmienić, to zmieniłam, więcej się chyba nie da.
Sałatka byłaby dobra, gdybym pozwoliła jej choć chwilę poleżeć, żeby się przegryzła. A ja wróciłam głodna, zrobiłam i od razu zjadłam. A dzieciarnia to tylko orzechy wyjadała. Bo z winogronami to już gorzej – bojedna pestkami pluje a druga skórkami
Jak się nie da, to się nie da ;-) A winogrona zawsze można dodać bezpestkowe :-)
Wow that was odd. I just wrote an incredibly long comment but after I
clicked submit my comment didn’t appear.
Grrrr… well I’m not writing all that over again. Regardless, just
wanted to say fantastic blog!
Przepięknie się prezentuje, a składniki świetnie dobrane :) Spałaszowałabym z przyjemnością.
Pięknie to wygląda
Super salatka, w Carrefourze widziałam szparagi ostatnio, ale chyba strach brać?
Wielki strach;-) lepiej zaczekać na kolejny sezon
Znakomity zestaw, taka salatka musi być pyszna
Mmmmm…. mniam :) smak na śniadanko
Super, nawet szparagi w markecie widziałem wczoraj
fantastycznie dobrane składniki, mniam
Cudna kompozycja
Dzięki:-)
Szparagi i winogrona – mniam, sama bym na to nie wpadła.
Pycha sałatka
Szparagi super pasują do winogron, nigdy wcześniej tak nie jadłam
Szparagi generalnie świetnie łączą się z owocami, warto z tego korzystać szczególnie teraz:-)
gdzie w warszawie można kupić sery holenderskie?
Od kilku miesięcy całkiem niezły wybór (jak na polskie warunki) jest w Piccola Italia przy Pl. Wilsona.
Śniadanie Mistrzów, będę powtarzać :D