• 4 szare renety (700-800 g)
  • 500 g żurawiny (tu: świeża wielkoowocowa, może być mrożona)
  • 6 daktyli Medjool, wypestkowanych
  • ser brie (200 g)
  • trochę octu balsamicznego (naturalnie gęstego, z Modeny)
  • kilka gałązek świeżego tymianku (może być suszony)
  • pieprz
  • gałka muszkatołowa

Brie zapiekany z jabłkiem i żurawiną.

Ser pleśniowy zapiekany z owocami to coś, do czego od dawna mam słabość.

Przepis ten świetnie sprawdza się z większością polskich sezonowych owoców, także tych typowo letnich (jak np. morele, czereśnie czy truskawki), ale najlepiej wpisuje się chyba jednak w zimowy klimat – ponieważ potrawa jest sycąca i wspaniale rozgrzewa.

Jabłko i żurawina darzą się wielką sympatią i bez problemu dogadują się z serem – dla mnie to kompozycja idealna. Żurawinę dosładzam wyłącznie daktylami Medjool. Potrawie wyjdzie tylko na dobre, jeśli danie pozostanie lekko kwaskowate – brak nadmiernej słodyczy nie przytłumia aromatu tymianku i dodanych przypraw.

W razie potrzeby, jeśli wolisz jednoznacznie słodkie smaki, możesz dodać miód lub np. organiczny syrop daktylowy (tradycyjnie nie polecam cukru, a jeśli już musisz – sięgnij po kokosowy), ale postaraj się nie przesadzić z ilością słodzidła.

Zamiast brie o charakterystycznym kształcie wydłużonego trójkąta możesz użyć camemberta lub kwadratowego Pont l’Evêque, nie ma to większego znaczenia.

Czas pieczenia będzie zależeć od konsystencji i stopnia dojrzałości sera, grubości skórki i jego temperatury (zależnej od tego, kiedy ser wyjmiesz z lodówki), dlatego kontroluj sytuację. Przeważnie 12 minut spokojnie wystarcza, by ser zmiękł, lekko spuchł, rozpuścił się wewnątrz (pod skórką), ale jednocześnie nie pękł i nie rozlał się (lub nawet – jeśli pęknie skórka – nie rozlał się nadmiernie).

brie-z-jablkami-i-zurawina-l_01

brie-z-jablkami-i-zurawina-l_03

Sprawdź też: Lody z sera pleśniowego i orzechów pecan z sosem figowym

PRZEPIS:

  1. Rozgrzej piekarnik do temperatury 200 stopni.
  2. Do rondla przełóż opłukaną żurawinę oraz posiekane daktyle. Duś pod przykryciem przez kilka minut, co jakiś czas mieszając, aż żurawina zmięknie, ale się nie rozpadnie – nie powinna mieć konsystencji jednolitego dżemu.
  3. W tym czasie do drugiego rondla wrzuć obrane ze skórki i pokrojone na kawałki jabłka. Dodaj tymianek i duś kilka minut, aż jabłka zmiękną. W razie potrzeby dodaj na patelnię trochę wody.
  4. Do naczynia do zapiekania przełóż jabłka i żurawinę, dodaj szczyptę pieprzu i trochę świeżo startej gałki muszkatołowej. Wymieszaj.
  5. Zrób trochę miejsca pośrodku naczynia, ułóż w nim ser i nieco dociśnij. Skrop octem balsamicznym i wstaw do piekarnika na ok. 12-15 minut. Podawaj od razu.

Sprawdź też:

Ser pleśniowy zapiekany z morelami pod orzechową posypką z tonką
Camembert zapiekany z figami i gruszkami

Ser zapiekany z duszonymi truskawkami i rabarbarem
Camembert z pieca z gruszką, tymiankiem i orzechami
Grillowany brie z sosem figowym i sałatką

Ser zapiekany z zielonymi szparagami, pomidorami i tymiankiem

Ser na sałacie z sosem figowym

brie-z-jablkami-i-zurawina-l_07

brie-z-jablkami-i-zurawina-l_08

brie-z-jablkami-i-zurawina-l_02