- 500 ml mleka 3,5%
- 25 g semoliny
- 60 g mąki pszennej (tu: włoska 00, ale może być też zwykła)
- 2 jajka
- 1 łyżeczka cukru (tu: palmowy)
- 1 łyżeczka pasty waniliowej
- 1 łyżeczka cynamonu
- pół łyżeczki kardamonu
- pół pomarańczy
Czas na pudding z pomarańczą i korzennymi przyprawami.
To bardzo smaczny i prosty do przygotowania pudding. Możesz użyć innych przypraw albo zmienić ich proporcje, ponieważ w mojej wersji są dość mocno wyczuwalne. Także pomarańczę można zastąpić innymi, dowolnymi ulubionymi owocami.
1. Podgrzej 250 ml mleka, a gdy zacznie się gotować, zmniejsz ogień, wsyp semolinę i mieszając gotuj przez ok. 7-8 minut.
2. Zdejmij garnek z ognia i wystudź zawartość.
3. Rozgrzej piekarnik do 200 stopni.
4. Utrzyj jajka z cukrem (w robocie kuchennym albo ręcznie), a następnie dodaj 250 ml mleka, mąkę, wystudzoną semolinę wymieszaną z mlekiem (patrz pkt 1), wanilię i przyprawy. Dokładnie wymieszaj.
5. Przelej masę do dwóch wysmarowanych tłuszczem (np. masłem lub olejem kokosowym) naczynek do zapiekania do ok. 3/4 wysokości, ponieważ pudding urośnie.
6. Wstaw do piekarnika na 20 minut.
7. W tym czasie przy pomocy ostrego noża odetnij skórkę z pomarańczy wraz z biała błoną. Ukrój dwa grube plastry (jeśli średnica naczynek do zapiekania na to pozwoli, najlepiej ze środkowej części owocu, żeby były jak większe).
8. Wyciągnij pudding z piekarnika i włóż do każdej porcji plaster pomarańczy, lekko go dociskając. Wierzch posyp niewielką ilością cynamonu i brązowego cukru (np. palmowego lub trzcinowego).
9. Wstaw do piekarnika na kolejne 20 minut.
10. Podawaj od razu.
Smacznego!
Uwielbiam takie puddingi serwować sobie na śniadanie ;)
Tak właśnie został podany ten pudding – jako weekendowe śniadanie :-)
ja też lubię taki pudding :)
bardzo smakowicie wygląda, będę próbował sam wykonać :))
Bardzo apetyczny!