- 125 g mąki pszennej (typ 00)
- 125 g mąki migdałowej
- 100 ml wody mineralnej niegazowanej
- 12 g świeżych drożdży
- 4 łyżki oliwy extra vergine
- 2,5 łyżki cukru palmowego (albo dark muscovado)
- ok. 15 dużych renklod
- sól
Pyszny, przygotowany nieco nietypowo, placek z mąki migdałowej z renklodami.
Do przygotowania tego placka wykorzystałem przepis na tę oto focaccię z wiśniami. To dlatego w cieście znalazła się oliwa i stosunkowo niewiele cukru. Dodatek mąki migdałowej sprawił, że placek wyrósł mniej wyraźnie niż w przypadku użycia wyłącznie mąki pszennej; dzięki renklodom jest soczysty i pyszny oczywiście. Polecam!
1. W małej miseczce wymieszajcie wodę z drożdżami i 2 łyżkami cukru. Dodajcie szczyptę soli oraz oliwę.
2. Z wymieszanych dwóch rodzajów mąki uformujcie kopczyk, wlejcie do środka wodę z drożdżami i wymieszajcie.
3. Zagniatajcie ciasto przez ok. kwadrans, następnie przełóżcie je do miski, przykryjcie ściereczką i odstawcie na godzinę. Do wyrobienia ciasta można użyć także maszyny do chleba (program pizza – u mnie trwa 50 minut).
4. W tym czasie rozgrzejcie piekarnik do temp. 180 stopni, wydrylujcie renklody i pokrójcie je na mniejsze kawałki. Naczynie do zapiekania wyłóżcie papierem do pieczenia. Na papier wlejcie niewielką ilość oliwy i rozsmarujcie ją po całej powierzchni.
5. Ciasto podzielcie na dwie połowy. Połówkę rozwałkujcie (lub po prostu rozciągnijcie w palcach) na placek odpowiedniej wielkości i wyłóżcie nim dno naczynia do zapiekania, w razie potrzeby delikatnie rozciągając ciasto, żeby dokładnie zmieściło się w naczyniu. Uważajcie, by nie przedziurawić ciasta.
6. Na ciasto wyłóżcie większość renklod.
7. Drugą połowę ciasta rozwałkujcie (lub rozciągnijcie na placek tej samej wielkości) i przykryjcie nim ciasto wraz z renklodami w naczyniu.
8. Połączcie brzegi ciasta, a na wierzchu ułóżcie kilka większych kawałków renklod, lekko wgniatając je w placek – ostrożnie, by nie przedziurawić ciasta.
9. Wierzch placka skropcie oliwą i posypcie połową łyżki cukru.
10. Wstawcie placek do piekarnika na ok. 30-35 minut, aż ciasto ładnie zbrązowieje.
Smacznego!
Smakowity :)
Mniam mniam, renklody są pyszne :)