- ok. 500 g ziemniaków
- 2 duże szalotki lub kilka małych
- 1/2 czerwonej papryki
- 6 jajek
- 1/3 pęczka pietruszki
- sól
- pieprz
- oliwa extra vergine
Omlet ziemniaczany po katalońsku. Tylko cztery podstawowe składniki, czyli moja wersja świetnego hiszpańskiego omletu z ziemniaków i jajek. Bez mąki.
Podczas ostatniej wizyty w Barcelonie bardzo polubiliśmy bar tapas o nazwie Bar Celta Pulperia przy Carrer de la Princesa. Wśród całego szeregu przepysznych tapas szczególnie przypadł nam do gustu serwowany tam ogromnych rozmiarów omlet. Nigdy wcześniej nie widziałem tak grubego omletu, który właściwie bardziej niż omlet przypominał… idealnie ukształtowaną solidną gomółkę sera.
Kiedy ktoś zamawiał porcję omletu, obsługa odkrawała konkretny kawałek (jak z tortu) i serwowała go po szybkim podgrzaniu. Nie mam pojęcia, w jaki sposób kucharz przygotowywał tak gigantyczny omlet, ani też jak udawało mu się osiągnąć ten jakże imponujący rozmiar i kształt przy jednoczesnym zachowaniu odpowiedniej konsystencji całości. Tak czy owak, przysmak ten fotografowali smartfonami zarówno turyści, jak i lokalsi;-)
Kelner zdradził nam, na jakich składnikach bazuje przepis. Okazało się, że lista jest krótka: ziemniaki, cebula, papryka i jaja. Plus przyprawy. Jako że omlet jest bezglutenowy, postanowiłem odtworzyć ten przepis w domu, samodzielnie dobierając proporcje.
Nawet nie próbowałem porywać się na osiągnięcie jego oryginalnej grubości:
Kluczowy był smak i mam wrażenie, że udało mi się go odtworzyć całkiem wiernie. Nic rzecz jasna nie może równać się z oryginalnym daniem, którego smak podkręcała dodatkowo wyjątkowa pod każdym względem świetna atmosfera gwarnego baru, dobre towarzystwo, butelka (albo dwie) Riojy lub innego fajnego miejscowego wina czy kęs tego lub innego tapas.
Jeśli nie dysponujesz szalotkami, spokojnie możesz użyć zwykłej cebuli (1 mała lub 1/2 dużej). Ziemniaki możesz ugotować wcześniej albo użyć tylko lekko przestudzonych. Omlet najlepiej zjeść na ciepło, ale na zimno także jest bardzo smaczny.
PRZEPIS:
1. W osolonej wodzie ugotuj do miękkości obrane i pokrojone na mniejsze kawałki ziemniaki (ok. 12-15 minut).
2. Odcedź ziemniaki i odstaw do przestygnięcia.
3. W międzyczasie posiekaj szalotki, a paprykę pokrój w drobną kostkę.
4. Na natłuszczonej patelni podduś szalotki – mieszając (nie smaż ich, szalotka nie powinna nabrać brązowego koloru) – przez kilka minut, a następnie dodaj paprykę. Duś całość do momentu, aż papryka i szalotki zmiękną całkowicie, a cebula nabierze słodkiego smaku.
5. W misce dokładnie rozgnieć ziemniaki wraz z niewielką ilością oliwy, dodaj cebulę z papryką, posiekaną pietruszkę i wymieszaj.
6. W drugiej misce roztrzep jajka i dodaj do ziemniaków. Dokładnie wymieszaj całość, dopraw solą i pieprzem.
7. Wlej masę na natłuszczoną patelnię i smaż pod przykryciem, aż spód dobrze się zetnie, a wierzch zacznie tężeć (ok. 6 minut lub nieco więcej – sprawdź przy pomocy łopatki, czy konsystencja omletu jest dobra).
8. Ostrożnie zsuń omlet na duży talerz, przykryj patelnią (jeśli obawiasz się, że omlet może przywrzeć do patelni, natłuść ją wcześniej) i odwróć talerz z patelnią na drugą stronę.
9. Smaż drugą stronę omletu pod przykryciem, aż będzie gotowy (ok. 4 minuty lub więcej).
10. Sprawdź łopatką, czy omlet dobrze odchodzi od dna patelni, przykryj ją talerzem i obróć całość. Możesz też zsunąć omlet na talerz, ale moim zdaniem po odwróceniu, ze względu na kształt nadany przez rozszerzające się ku górze ścianki patelni, będzie wyglądać lepiej.
11. Odstaw na kilka minut do przestygnięcia.
Smacznego!
O wow, dzięki za ten przepis!!!
O super, ziemniaków nigdy nie odmawiam;)
Wersja barowa wygląda niesamowicie!! Co za gigant:D Przepis brzmi pysznie, wypróbuję na 100%
Lubię to!
Bardzo fajny przepis i do tego bez mąki. Czekam na kolejne wakacyjne inspiracje:)
Zajebisty bar :P
Wygląda genialnie! Już czuję ten zapach i smak:) Na pewno zrobię w najbliższym czasie:)
Dzisiaj skuszona zdjęciami zrobiłam ten omlet. Kurczę niestety muszę powiedzieć, że nie posmakował mi :( straasznie mdły, właśnie jak jajka z ziemniakiem poprostu. Szkoda. Może coś nie tak? Dodałam pół cebuli dużej i pół papryki jak pisało, wcześniej podduszone. A może poprostu taki mam gust? :)
Może taki gust, a może to kwestia jakości albo gatunku ziemniaków? Trudno orzec:-) a jeszcze się taki nie urodził, co by wszystkim dogodził;-) Świat byłby nudny, gdybyśmy wszyscy lubili to samo:-) pozdrawiam
Coś dla mnie!
A ja zrobiłam i muszę stwierdzić, że smak jest ciekawy, nowy w kolekcji moich smaków. Do tego kupiłam wafelki ryżowe, kilka małych kabanosików i te pyszności skonsumowałam w pracy jako lunch.
:-)
Mój ulubiony
Z batatów też można?
Tak
Kocham Katalonię, pokocham i ten przepis :)
I niech mi ktoś powie, że ziemniak nie jest najlepszym warzywem pod słońcem? ;)
;-)
Myślisz,że można go upiec? Trochę się boję takiego przekładania na patelni…
Myślę, że można, ale: nie ma się czego bać:-)
A żeby podkręcić hiszpańskość omletu polecam dodać pokrojone w kostkę chorizo. ?
Nie do tego omletu;-) Oryginał jest stąd https://www.facetikuchnia.com.pl/index.php/bar-celta-pulperia-barcelona-hiszpania-recenzja/
Nie widzę w przepisie ile ma być jaj. A niektórzy w komentarzach piszą, że omlet zrobili, to skąd wiedzieli ile jaj dodać?
Wiedzieli, ponieważ przeczytali przepis uważnie;-) Ilość jajek jest podana na stronie, proszę lepiej się przyjrzeć:-) pozdrawiam
Cześć!
Jak mocno powinna być rozgrzana patelnia?
Tak, żeby była mocno rozgrzana, ale nie spalona;-)