• 1/4 dyni (ok. 700 g)
  • tyle samo jabłek (lub więcej)
  • spory (naprawdę spory) kawałek imbiru
  • butelka cydru
  • pieprz
  • ziele angielskie
  • gałka muszkatołowa

Pikantny chutney z lekko słodką nutą, idealny do mięsa lub naleśników.

Ten improwizowany przepis na chutney – czyli gęsty, pikantny sos z owoców i warzyw – powstał z konieczności zagospodarowania ćwierci upieczonej w piekarniku dyni. Dzięki wykorzystaniu sporej ilości imbiru chutney jest pikantny, ale jabłka i cydr dodają mu nieco słodyczy.

Z podanej ilości składników otrzymujemy sporo chutney’a, jednak w razie potrzeby można go spokojnie zamrozić.

Chutney będzie dobrze pasować do wieprzowiny i drobiu, świetnie sprawdzi się także np. jako dodatek do naleśników.

Chutney z dyni L_03

1. Pokrój dynię na spore kawałki i wrzuć do brytfanki. Skrop oliwą z oliwek, posyp szczyptą soli i pieprzu i wstaw do piekarnika na ok. 45-55 minut. Upieczoną dynię wyjmij z piekarnika i odstaw do wystygnięcia.

2. W tym czasie obierz ze skóry jabłka, usuń gniazda nasienne i pokrój na kawałki.

3. Przy pomocy łyżki obierz imbir ze skóry i zetrzyj na tarce.

4. Za pomocą łyżki oddziel miąższ dyni od skóry i rozgnieć go widelcem.

5. W garnku podsmaż przez chwilę jabłka, aż zaczną mięknąć, następnie dodaj dynię, starty imbir i przyprawy oraz wlej ok. pół (dużej – 750 ml) butelki cydru.

6. Duś wszystko, mieszając, i w razie potrzeby dolewając cydru. Chutney będzie gotowy, gdy jabłka staną się idealnie miękkie, ale jeszcze się nie rozpadną.

Smacznego!

Chutney z dyni L_02

Chutney z dyni L_04