Przegrzebki z fenkułem i dressingiem miodowo-cytrusowym.

Pomysł na przegrzebki z fenkułem i dressingiem miodowo-cytrusowym pochodzi z Persiany Sabriny Ghayour. Przed świętami wspominałem na facebooku, że na nasz mały nietradycyjny świąteczny stół trafi kilka fajnych potraw inspirowanych przepisami z tej książki; przegrzebki to jedna z nich.

Przegrzebki z fenkulem

Przepis na przegrzebki z fenkułem – podobnie jak sałatka z czerwonego ryżu z suszonym berberysem – jest bardzo prosty i szybki w przygotowaniu, a świetnie dobrane nuty smakowe idealnie ze sobą współgrają.

Delikatne przegrzebki, które obydwoje uwielbiamy, stanowią znakomitą parę zarówno dla fenkułu (kopru włoskiego), jak i miodowo-cytrusowego dressingu z delikatnie kwaskowatą nutą octu cydrowego.

To bardzo fajna, pełna smaku i lekka przystawka, której porcje w razie potrzeby łatwo zwiększyć (przy bardziej licznej grupie gości). Dressing przygotowany zgodnie z podanymi przeze mnie proporcjami wystarczy dla dwukrotnie większej porcji (=dla 4 osób).

Przegrzebki z fenkułem

Przegrzebki z fenkułem – SKŁADNIKI na 2 porcje:

  • 8 przegrzebków (mogą być również mrożone)
  • 1 duży fenkuł (koper włoski) lub 2 mniejsze
  • 1 czerwona pomarańcza (lub zwykła)
  • 1/2 cytryny
  • 1/2 limonki
  • 1 łyżka gęstego miodu (albo 2 łyżki płynnego miodu), u mnie: miód mniszkowy gęsty jak masło orzechowe
  • szczypta nitek szafranu
  • 1 łyżka octu z cydru (może być także ocet jabłkowy lub z białego wina)
  • sól
  • pieprz
  • oliwa extra vergine

Przegrzebki z fenkułem – PRZEPIS:

  1. Do małego rondla wlej sok z pomarańczy i sok z połowy limonki. Dodaj ocet, miód i szafran. Podgrzej dressing (ale nie gotuj!), aż miód się rozpuści, a szafran puści kolor. Na koniec dopraw solą i odstaw.
  2. Bulwę fenkułu pokrój na mandolinie w cienkie piórka (bez twardej cząstki w dolnej części bulwy). Przełóż fenkuł do miski, dodaj sok z połowy cytryny, chlust oliwy, sól i porządną szczyptę grubo mielonego czarnego pieprzu. Wymieszaj i odstaw.
  3. Na patelni rozgrzej trochę oleju i usmaż przegrzebki – z dwóch stron. Każdą stronę przegrzebka smaż przez około 1 minutę.
  4. Przełóż fenkuł na duży talerz lub półmisek i ułóż na nim przegrzebki. Do dressingu dodaj chlust oliwy, wymieszaj i polej nim całość.

Smacznego!

Sprawdź też inne przepisy z przegrzebkami.

Przegrzebki z fenkułem

Przegrzebki z fenkułem