• 1 nieduża sałata rzymska
  • 12-16 małych fig (ok. 300-400 g)
  • 2 mandarynki (tu: zielone)
  • ok. 100-120 g szynki dojrzewającej (np. serrano lub bellota)
  • oliwa extra vergine
  • pieprz

Prosta sałatka z kilku składników czyli ciąg dalszy gotowania FiKa na wakacjach.

Jeszcze jeden szybki wakacyjny przepis z Barcelony.

FiK miał w planach odpocząć od gotowania na urlopie, ale wyzwanie to – jak zwykle – okazało się niełatwe;-).

Ciągnie wilka do lasu, tym bardziej, że kuchnia czekała (wyposażona skromnie, ale jednak). Przyrządzane posiłki musiały być jednak szybkie i nieskomplikowane, by niepotrzebnie nie tracić czasu, oraz oparte na składnikach możliwych do kupienia w położonych nieopodal sklepikach.

Po figi sięgałem często, ponieważ okazały się po prostu doskonałe. Małe, miękkie, soczyste i pełne smaku były całkowitym zaprzeczeniem tych, które zwykle trafiają do Polski. Drugim owocem jest tu zielona mandarynka (ZOBACZ), o którą u nas chyba raczej trudno; w Barcelonie była zaś dostępna na licznych prowadzonych przez Azjatów straganach warzywnych. Można zresztą odnieść wrażenie, że wszystkie stragany warzywne w Barcelonie należą do Azjatów:-). Zielona mandarynka różni się od zwykłej właściwie tylko kolorem skórki. Może jest też nieco mniej słodka, ale nie dam głowy, że to nie autosugestia, wywołana podobieństwem zielonej mandarynki do limonki.

image

Do tego jeszcze hiszpańska dojrzewająca szynka (jamon –> ZOBACZ), czyli obowiązkowa hiszpańska przekąska, dostępna tu w niezliczonych wariantach i cenach. Niekiedy dość kosmicznych, ale faktem jest, że za mięso czarnych świń hodowanych na wolności i żywiących się wyłącznie żołędziami trzeba słono zapłacić. Oczywiście, można nabyć też tańsze gatunki i to dosłownie wszędzie. Jamon jest, obok chorizo, hiszpańskim mięsnym produktem pierwszej potrzeby.

Jamon 2

Jamon 1

image

image

PRZEPIS:

1. Opłukane i wysuszone liście sałaty rozłóż gęsto na dwóch dużych talerzach.

2. Na każdym liściu ułóż 1-2 połówki fig, dodaj cząstki mandarynek i dodaj plastry szynki.

3. Skrop porządnie oliwą i dopraw pieprzem. Podawaj z dobrym winem:-)

Smacznego!

image

image