• ok. 10 młodych ziemniaków
  • 1 duży batat
  • ok. 10 pomidorków koktajlowych
  • 1 czerwona cebula
  • 4 papryki piquillo (albo zwykłe marynowane papryki)
  • 3-4 garście rukoli
  • 3-4 łodygi rozmarynu
  • 1 papryczka chilli
  • 2 łyżki niefiltrowanego, tłoczonego na zimno oleju dyniowego (opcjonalnie)
  • 1 łyżeczka suszonego tymianku
  • 1 limonka lub cytryna
  • oliwa extra vergine
  • ocet balsamiczny
  • pieprz
  • sól

Sałatka z grillowanych ziemniaków i batatów.

Głównym bohaterem tej kolorowej sałatki są grillowane ziemniaki – zwykłe i słodkie, czyli bataty.

Dodałem też kilka innych składników, które zawsze dobrze ze sobą współgrają – zamarynowaną na szybko cebulę, świetne hiszpańskie słodkie pieczone papryki piquillo i pomidorki koktajlowe.

PRZEPIS:

  1. Czerwoną cebulę pokrój w bardzo cienkie talarki, przełóż do miseczki, wlej sok z limonki i chlust octu balsamicznego. Odstaw.
  2. W osolonej wodzie ugotuj obranego ze skóry i pokrojonego na mniejsze kawałki batata oraz dokładnie wyczyszczone ziemniaki ze skórką. Najlepiej użyć do tego osobnych garnków, ponieważ batat może potrzebować innego czasu gotowania niż ziemniaki. Ziemniaki i bataty powinny być miękkie, ale nie mogą się rozpadać. Ziemniaki gotuj ok. 15-20 minut, a bataty 12-15, w zależności od wielkości kawałków.
  3. Ugotowane ziemniaki i bataty odcedź, przelej zimną wodą i odstaw do wystudzenia.
  4. Ziemniaki pokrój na połówki, a bataty na mniejsze kawałki i dodaj do miski. Wlej chlust oliwy, dodaj posiekane listki rozmarynu, tymianek oraz pieprz. Dokładnie wymieszaj, by ziemniaki pokryły się oliwą i ziołami.
  5. Na mocno rozgrzanej patelni grillowej usmaż ziemniaki i bataty. Grilluj, aż na warzywach utworzą się charakterystyczne grillowe paski, a ziemniaki nabiorą chrupiącej skórki.
  6. Na półmisku lub na dużym talerzu rozłóż rukolę. Dodaj ziemniaki i bataty, przekrojone na pół pomidorki koktajlowe, pokrojone w paski papryki piquillo, cebulę i posiekaną papryczkę chilli.
  7. Skrop sałatkę oliwą lub olejem dyniowym (niefiltrowany, tłoczony na zimno olej dyniowy ma świetny smak i piękny ciemnozielony kolor).

Salatka z ziemniakow L_05

Salatka z ziemniakow L_03

Salatka z ziemniakow L_02

Salatka z ziemniakow L_01