- 20 zielonych szparagów
- 2 kapusty pak choi
- 2 małe cukinie
- ok. 150 g jarmużu
- garść świeżej kolendry
- sól, pieprz
- olej do smażenia
Szparagi duszone z cukinią, młodym jarmużem i pak choi.
Ten przepis bazuje na młodych świeżych wiosennych warzywach i właściwie – poza podstawowymi przyprawami – nie potrzebuje dodatków.
Warzywa duszą się krótko, nie ma więc potrzeby zbyt długo przetrzymywać je w garnku. Podaję tu orientacyjny czas duszenia – wszystko zależy od wielkości/średnicy garnka i świeżości (młodości) warzyw – dlatego wskazane jest trzymać rękę na pulsie.
Podobne duszone warzywa w różnych konfiguracjach w zależności od sezonu niemal zawsze przyrządzam jako samodzielne dania, ale mogą one również stanowić świetne uzupełnienie innych dań, szczególnie rybnych.
PRZEPIS:
- Oderwij zdrewniałe końcówki szparagów i pokrój szparagi na mniej więcej trzy kawałki.
- Jedną cukinię przekrój wzdłuż na ćwiartki, usuń gniazdo nasienne, po czym pokrój warzywo w plasterki.
- Drugą cukinię pokrój obieraczką w paski (sam miąższ, bez nasion).
- Dokładnie umyty pak choi grubo posiekaj. Usuń łodygi jarmużu.
- W dużym głębokim rondlu lub garnku rozgrzej trochę oliwy i wrzuć cukinię w plasterkach. Wymieszaj, przykryj i smaż przez ok. 2 minuty.
- Dodaj pak choi, dopraw solą i pieprzem oraz wlej trochę wody. Przykryj i duś przez ok. 2 minuty.
- Dodaj szparagi, jarmuż, cukinię w paskach i posiekane łodygi kolendry. Wymieszaj, przykryj i duś jeszcze ok. 3 minut.
- Sprawdź, czy warzywa odpowiednio zmiękły. Dodaj listki kolendry i podawaj.
Cudowny przepis, dziś zrobiłam. Kocham warzywa, dziękuję za mnóstwo pysznych inspiracji:)