Szparagi w balsamico.

Szparagi, szparagi… Uwielbiam, szczególnie zielone i fioletowe. Nie wyobrażam sobie bez nich wiosny, a Gośka pilnuje, żebym raz na kilka dni odbierał w gospodarstwie Majlertów tyle kilogramów tych smakowitych chudzielców, żeby w domu przypadkiem nie zabrakło.

– Co chcesz dziś zjeść po pracy?
– Może coś ze szparagów albo ze szparagami?

I tak niemal codziennie, do końca sezonu ;-)

Jak co roku spodziewajcie się więc kolejnego zestawu przepisów ze szparagami. Tych prostych, do przygotowania w mig, nawet po pracy, i tych bardziej skomplikowanych, w sam raz na weekend albo inny wolny dzień. W zależności od tego, co przyjdzie mi do głowy i ile znajdę czasu na gotowanie.

Szparagi w balsamico to danko maksymalnie uproszczone. Przyrządzisz je dosłownie w 10 minut, dlatego idealnie sprawdza się wtedy, kiedy nie masz zbyt wiele czasu na stanie przy garach.

U nas tak przygotowane szparagi w balsamico to przeważnie samodzielne danie (roślinami naprawdę można się najeść!), ale równie dobrze sprawdzą się jako dodatek do sałatek (np. z pomidorów) lub podane z serem, porcją pieczonej lub grillowanej ryby czy dowolnie przyrządzonego mięsa.

Warto użyć octu balsamicznego jak najlepszej jakości – szparagi tylko na tym zyskają. Dzięki balsamico nabierają wyjątkowego kwaśno-słodkawego smaku. Jako ziołowy dodatek do szparagów znakomicie sprawdzają się tymianek i mięta. Czasem sięgam też po oregano. Dodaj zioła, które lubisz. W prostocie siła :-)

Sprawdź też inne przepisy: #SZPARAGI

Szparagi w balsamico

Szparagi w balsamico – SKŁADNIKI:

  • dowolna ilość zielonych szparagów (albo białych, fioletowych, dzikich) – np. 15-20 sztuk na porcję
  • garść listków tymianku cytrynowego
  • garść listków mięty
  • duża szczypta świeżo mielonego pieprzu
  • ocet balsamiczny jak najlepszej jakości (najlepiej ocet z czystego moszczu gronowego długo dojrzewającego w dębowych beczkach)
  • trochę oleju do smażenia

Szparagi w balsamico – PRZEPIS:

  1. Odłam zdrewniałe końcówki szparagów i pokrój szparagi na niezbyt duże kawałki.
  2. Na patelni rozgrzej trochę oleju i wrzuć szparagi. Smaż przez ok. 3 minuty, co jakiś czas mieszając.
  3. Wlej ocet balsamiczny, dodaj pieprz oraz listki tymianku i podsmaż całość – mieszając – jeszcze przez chwilę.
  4. Zdemij patelnię z ognia, dodaj miętę i podawaj.
  5. Niech szparag będzie z Tobą! ;-)

Szparagi w balsamico

Szparagi w balsamico