Szparagi z halloumi.

Szparagi z bobem, szpinakiem i grillowanym halloumi to jeden z moich (licznych) ulubionych przepisów na wiosenne zielone warzywa. Takie proste posiłki przyrządza się w okamgnieniu, dlatego znakomicie nadają się jako błyskawiczny obiad po pracy albo w weekend, kiedy szkoda czasu na stanie przy garach. Jest wiosna, a o tej porze roku zawsze lepiej po prostu pójść na spacer 🙂

Jeżeli nie masz bobu (polecam samodzielnie zamrażać go w sezonie), możesz go pominąć albo na przykład zastąpić zielonym groszkiem lub groszkiem cukrowym. Z kolei zamiast szpinaku możesz dodać pak choi (tak jak w tym przepisie).

Zielone szparagi krótko smażone z bobem zachowują chrupkość i świetny smak. Nie przejmuj się ilością surowego szpinaku. Przez chwilę może Ci się wydawać, że jest go zbyt dużo, pamiętaj jednak, że chyba żadne inne warzywo nie redukuje się na patelni w takim stopniu jak świeży szpinak.

Warzywa smażę na ghee i podaję z doskonałym cypryjskim serem z owczego mleka (halloumi). Halloumi to ser stworzony do podawania na ciepło. Doskonale smaży się i grilluje – zarówno na patelni grillowej, jak i na klasycznym, węglowym grillu. Bardzo dobrym i wygodnym rozwiązaniem jest zresztą ułożenie żeliwnej patelni grillowej na ruszcie grilla, oczywiście wtedy, gdy nieco przygaśnie ogień – w ten sposób łatwiej kontrolować proces smażenia.

Jeśli chcesz przygotować wersję wegańską, pomiń masło i ser. Szpinak wprawdzie bardzo lubi się z masłem, które znakomicie podbija jego smak, ale warzywa smażone na oliwie również są bardzo smaczne. Na co dzień w podobny sposób przygotowuję mnóstwo innych warzyw w wersji saute (bez sera) i mogę z czystym sumieniem stwierdzić, że smakują równie dobrze. Jeżeli masz ochotę na wersję vegan, nie zastanawiaj się i do dzieła. To właśnie w czysto roślinnych, warzywnych potrawach najłatwiej o pełny naturalny smak warzyw.

Szparagi z halloumi

Szparagi z halloumi – SKŁADNIKI na 4 porcje:

  • ok. 500 g bobu – waga po ugotowaniu i obraniu ze skórki (tu: zamrożony latem, bez skórki – Jak mrozić bób?)
  • duża miska świeżego szpinaku
  • 12-15 zielonych szparagów
  • ok. 250-gramowy kawałek halloumi
  • 1/2 cytryny niewoskowanej
  • 1 ząbek czosnku
  • garść listków świeżej mięty
  • mała garść listków tymianku cytrynowego
  • 1 łyżeczka czarnego pieprzu
  • 1 łyżeczka nasion gorczycy
  • 1 łyżeczka nasion kolendry
  • sól
  • 2 łyżki ghee lub masła klarowanego
  • oliwa extra vergine

Szparagi z halloumi – PRZEPIS:

  1. Ugotuj bób (ok. 3 minuty) i obierz ze skórki. Pomiń ten etap, jeżeli używasz bobu zamrożonego samodzielnie wg tej metody: Jak mrozić bób?
  2. Odłam zdrewniałe końcówki szparagów i pokrój szparagi na kawałki.
  3. Halloumi pokrój w kostkę i skrop oliwą.
  4. Na głęboką patelnię wrzuć łyżkę ghee (lub masła) i dodaj drobno posiekany czosnek. Podsmaż przez chwilę, a następnie dodaj opłukany i osuszony szpinak. Gdy szpinak zacznie tracić objętość, dodaj połowę rozgniecionych wcześniej w moździerzu przypraw oraz sól. Gotowy szpinak zdejmij z patelni.
  5. Na tę samą patelnię dodaj łyżkę ghee (lub masła), a następnie bób oraz szparagi. Dopraw pozostałymi w moździerzu przyprawami i smaż, co jakiś czas mieszając, przez 3 minuty.
  6. W tym samym czasie na mocno rozgrzanej patelni grillowej usmaż halloumi.
  7. Do bobu i szparagów dodaj szpinak oraz listki tymianku, posiekane wraz z cienkimi łodyżkami. Smaż jeszcze przez chwilę, łącząc ze sobą składniki.
  8. Zdejmij patelnię z ognia, dodaj listki mięty i wlej sok z cytryny. Wymieszaj, po czym przełóż porcje do głębokich talerzy lub misek.
  9. Dodaj grillowany ser, skrop oliwą i podawaj.

Sprawdź też inne przepisy: #BÓB #HALLOUMI

Szparagi z halloumi

cdn.