• kilka kromek dobrego chleba
  • kilkanaście dużych i dojrzałych truskawek
  • garść świeżych liści mięty
  • 2 jajka
  • szklanka mleka
  • gałka muszkatołowa
  • nierafinowany olej kokosowy

To jeszcze jedna wersja smakowitych pain perdu z owocowym, tym razem truskawkowo-miętowym nadzieniem.

Nie używam w tym przepisie cukru (podobnie zresztą jak za każdym razem, gdy przyrządzam pain perdu, choć w oryginalnej francuskiej recepturze cukier dodaje się do mleka z jajkiem). Jeśli truskawki w takiej formie będą dla Was za mało słodkie, dodajcie do nadzienia nieco cukru albo miodu.

1. Pokrójcie chleb na dość grube kromki.

2. W misce rozgniećcie widelcem truskawki i dodajcie do nich drobno porwane liście mięty. Wymieszajcie.

3. W płaskim naczyniu o dość wysokich ściankach rozbełtajcie jajka, dodajcie mleko, zetrzyjcie sporo gałki muszkatołowej i dokładnie wszystko wymieszajcie.

4. Odlejcie sok, który zebrał się z truskawek. Nałóżcie porcję owoców na kromki i przyciśnijcie je drugą, tworząc kanapkę.

5. Kanapki dokładnie namoczcie z każdej strony w jajkach z mlekiem i smażcie na nierafinowanym oleju kokosowym lub maśle, na rozgrzanej patelni, do momentu, aż ładnie zrumienią się z obydwu stron.

6. Gotowe kromki udekorujcie plasterkami truskawek.

Tosty franc truskawy S_07

Smacznego!