• 800 g batatów
  • 4 jabłka (ok. 800 g, tu: Golden Delicious)
  • ok. 10 gałązek świeżego tymianku
  • 250 ml wytrawnego cydru
  • 3 łyżeczki kruszonego ziarna kakao (nibsy)
  • ok. 1/4 gałki muszkatołowej
  • szczypta pieprzu

Zapiekanka z jabłek i batatów z cydrem i tymiankiem.

To prosta sezonowa zapiekanka na bazie dwóch głównych składników – słodkich jabłek oraz batatów.

Dodatkowego smaku i aromatu nadają potrawie przyprawy, świeży tymianek oraz wytrawny cydr. Z takim zestawem świetnie komponuje się również kruszone ziarno kakao, które idealnie mięknie w piekarniku; jeśli nie masz go pod ręką, po prostu z niego zrezygnuj.

Zapiekankę możesz podać jako samodzielne wegańskie danie albo na przykład jako dodatek do potraw z drobiu czy dzikiego ptactwa.

Przepis powstał dla Wysokich Obcasów (nr 10/2016 z 5 marca 2016) – ZOBACZ

Facet i Kuchnia w WO_01

Zapiekanka z batatow i jablekL_04

Zapiekanka z batatow i jablekL_03

PRZEPIS:

  1. Rozgrzej piekarnik do temperatury 200 stopni.
  2. Bataty obierz ze skórki, przekrój wzdłuż na połówki i pokrój w bardzo cienkie plasterki (ZOBACZ). Najlepiej użyj do tego celu mandoliny lub płaskiego noża do sera.
  3. Jabłka (ze skórką) pokrój w cienkie plasterki.
  4. Naczynie do zapiekania natłuść niewielką ilością oliwy lub nierafinowanego organicznego oleju kokosowego.
  5. W naczyniu ułóż na przemian warstwy z plasterków batatów i jabłek. Każdą warstwę batatów posyp listkami tymianku, a warstwę jabłek świeżo startą gałką muszkatołową.
  6. Wlej cydr, wierzch zapiekanki posyp gałką muszkatołową, grubo mielonym pieprzem oraz nibsami (ZOBACZ).
  7. Wstaw do piekarnika na ok. 35 minut. Po 25 minutach wyciągnij naczynie z piekarnika, po czym szczelnie przykryj je folią i wstaw z powrotem. Przed podaniem sprawdź, czy bataty odpowiednio zmiękły.

Facet i Kuchnia w WO_02

Zapiekanka z batatow i jablekL_08

Zapiekanka z batatow i jablekL_07