Bimbache Sidra Natural 2021.
Każdemu, kto choć trochę interesuje się winami i regionami winiarskimi spoza mainstreamu, Bimbache Vinícola z El Hierro w archipelagu Kanarów jest doskonale znana. Nie każdy jednak wie, że ów prężny niszowy mikro producent wytwarza nie tylko świetne wulkaniczne wina, które błyskawicznie wbiły się na salony (Bimbache istnieje od 2018 roku, a już jest obecna m.in. w karcie win dwugwiazdkowej Ricard Camarena Restaurant w Walencji), ale również znakomity cydr, który z czystym sumieniem można uznać za cydr klasy deluxe. Za cydrowym mini projektem z Kanarów stoi jeden z założycieli Bimbache*: Rayco Fernández. Bimbache Sidra Natural kosztuje tyle, co dobre wino (ok. 20 EUR za butelkę), a do tego niełatwo kupić go nawet w samej Hiszpanii, istotniejsze jest jednak to, że cydr z Kanarów to ferment czystego soku z jednej odmiany jabłek – renety – czyli najlepsza forma kwasu.
Jabłka pochodzą z parceli Finca Los Nateros na El Hierro, która jest najmniejszą i najbardziej urokliwą kanaryjską wysepką. Jabłonie liczą +30 lat, rosną na piaszczysto-gliniastej glebie wulkanicznej, a cydr spędza 12 miesięcy w stali i beczkach z francuskiego dębu. Naturalny, cudownie wytrawny cydr Bimbache z El Hierro ma soczyście pomarańczowy kolor, czysty jabłkowy aromat, nie musuje i smakuje jak cydry z północnych regionów Hiszpanii, tj. z Asturii i Kraju Basków. Jest wyraźnie kwaskowaty, mineralny, rześki i cierpki. Po prostu wspaniały!
*Bimbache to określenie rdzennych mieszkańców El Hierro (genetycznie i kulturowo powiązanych z Berberami z Afryki Północnej), którzy zamieszkiwali wyspę przed hiszpańską konkwistą.
Nazwa: Bimbache Sidra Natural 2021
Kraj: Hiszpania
Region: El Hierro
Rodzaj: wytrawny cydr
Odmiana jabłek: Reneta
Moc: 7%
Cydr kupiliśmy w VilaViniteca