Konopie – cud natury dla zdrowia i urody.
Superfood – co to jest?
Najkrócej rzecz ujmując, to nieprzetworzona żywność pochodzenia naturalnego, bogata w składniki odżywcze (witaminy, minerały, substancje bioaktywne, enzymy, aminokwasy, kwasy tłuszczowe omega-3), których ilość i właściwości wywierają korzystny wpływ na ludzki organizm.
Tak naprawdę nie ma jednej powszechnie obowiązującej definicji charakteryzującej superfood. Przykładowo, słownik Oxford English opisuje superfood jako „żywność bogatą w składniki odżywcze uważane za szczególnie korzystne dla zdrowia i dobrego samopoczucia”, natomiast inne źródła często pomijają odniesienia do wpływu na zdrowie i definiują superfood jako super składnik odżywczy żywności, pochodzący z witamin, minerałów, błonnika, przeciwutleniaczy albo po prostu składniki odżywcze. Generalnie, można przyjąć, że kryterium zaliczenia danego produktu do kategorii superfood powinna stanowić zawartość składnika, który ma szczególne właściwości zdrowotne, udokumentowane naukowo. Superfood ma chronić organizm przed schorzeniami, działać antyoksydacyjnie, wspomagać profilaktykę lub terapię w takich chorobach jak nowotwory, osteoporoza czy miażdżyca.
Przykłady superfoods? Goji, jagody inkaskie, chia, matcha, sencha, quinoa, miód manuka, orzechy (nie tylko macadamia), wartościowe oleje (kokosowy, z konopi), ale też mniej egzotyczne produkty, jak gryka, kasza jaglana, len, miody z małych sprawdzonych pasiek, jagody czy zielone warzywa.
Konopie – najlepsze naturalne źródło białka pochodzenia roślinnego
W Polsce temat konopi bywa źródłem kontrowersji, a tymczasem konopie to cud natury o niesamowitych właściwościach, który dodatkowo jest łatwy i tani w uprawie. Ze względu na właściwości odżywcze nasion konopi i ich pochodnych (np. oleje, mąka, etc.), zawartość w nich kwasów tłuszczowych, białka, witamin i minerałów, uważa się je za jeden z kluczowych elementów w diecie człowieka.
W ostatnich latach coraz szerzej upowszechniają się informacje o wyjątkowych właściwościach bogatego w składniki odżywcze oleju konopnego, który stosowany jest z powodzeniem między innymi w profilaktyce nowotworowej oraz w leczeniu nowotworów (również tych najtrudniejszych w terapii), a także w kuracjach przeciw depresji.
Wśród konopi możemy wyróżnić ich dwa podstawowe rodzaje: konopie indyjskie i konopie siewne.
Konopie indyjskie uchodzą za narkotyk, wytwarza się z nich marihuanę, a pozyskiwany z ich nasion olej (w Polsce niedozwolony) na podstawie doświadczeń terapeutycznych uważany jest za skuteczny lek naturalnego pochodzenia, stosowany m.in. w leczeniu chorób nowotworowych.
Konopie siewne to z kolei odmiana, która kiedyś była w Polsce popularną rośliną uprawną, przetwarzaną na wszelkie możliwe sposoby, dzięki czemu m.in. tłoczony z nich olej konopny stosowano powszechnie w codziennej diecie. Olej konopny to zdrowy tłuszcz bogaty w aminokwasy i nienasycone kwasy tłuszczowe, a także pełnowartościowe białko pochodzenia roślinnego, dużo łatwiej przyswajalne i bardziej wartościowe niż to zawarte w soi i innych warzywach strączkowych.
Najlepszym źródłem białka konopnego jest ziarno (łuskane i niełuskane) oraz wytwarzana z niego mąka, która jednocześnie jest uboga w węglowodany. Ziarno konopi w 100g zawiera ok. 55 g tłuszczu, 30 g białka i tylko 2 g węglowodanów.
CBD – co to jest?
CBD (kannabidiol) to substancja roślinna naturalnie występująca w konopiach, ma właściwości neuroprotekcyjne. Jest całkowicie bezpieczna i legalna – pochodzi z konopi przemysłowych (siewnych) i nie jest psychoaktywna.
CBD jest jednym z ponad 460 związków naturalnie występujących w konopiach. Spośród tych substancji CBD i THC występują w konopiach w najwyższych stężeniach – dlatego są najbardziej rozpoznawalne i najdokładniej zbadane. Zawartość THC (psychoaktywne) i CBD (neutralne) waha się w zależności od odmiany konopi. CBD nie jest psychoaktywne i nie wywołuje uczucia haju. CBD to odpowiednik endokannabinoidu 2-AG, który jest naturalnie obecny w mleku matki. Stosuje się go w terapiach antynowotworowych, w leczeniu padaczki i Alzheimera.
Wartościowe nasiona
Produkty z konopi siewnych to nie narkotyki:-) Nie tylko bez problemu można, ale zdecydowanie warto po nie sięgać; a najlepiej na stałe włączyć je do codziennego menu. W czasach, w których powszechnie dostępna żywność jest coraz gorszej jakości i zawiera coraz mniej istotnych dla prawidłowego rozwoju i funkcjonowania składników odżywczych, a dodatkowo jakość codziennej diety wielu społeczeństw regularnie obniża się z uwagi na to, że czyste, naturalne i nieprzetworzone produkty ustępują miejsca wysoko przetworzonym artykułom spożywczym oraz bezwartościowym fast foodom, tym bardziej warto sięgać po te produkty, które w przeszłości stanowiły istotny element diety człowieka. Odżywczy olej nie stanie się remedium na wszelkie dolegliwości, ale może istotnie zniwelować braki substancji odżywczych, wywołane współczesnym trybem życia i wywrzeć pozytywny wpływ na stan zdrowia, kondycję, odporność i samopoczucie.
Skutki niedoboru zdrowych tłuszczów łatwo przyswajalnych z oleju konopnego, czyli kwasów Omega 3 i Omega 6 to m.in. ogólne osłabienie, problemy z koncentracją, pogorszenie wzroku, problemy ze skórą (suchość, wysypki, etc.), podwyższone ciśnienie, obniżona koordynacja ruchowa, a nawet zahamowanie wzrostu, depresja, spadek tempa przemiany materii, obniżona odporność, egzema, łuszczyca, wypadanie włosów, zwyrodnienie wątroby, nadpobudliwość lub apatia, choroby nerek, suchość skóry, trudność gojenia się ran, bezpłodność, poronienia, choroby stawów, choroby serca i krążenia.
Konopie dla zdrowia
Konopie siewne to rośliny włókniste, a jednocześnie wyjątkowo oleiste. Z uwagi na ich właściwości, przez wieki wytwarzano z nich trwałe i odporne na uszkodzenia materiały (np. żagle, płótna, papier) oraz olej, stosowany powszechnie zarówno w celach spożywczych, jak i kosmetycznych (np. jako środek łagodzący zmiany skórne, kojący stany zapalne stawów, odżywczy dla skóry, etc.).
Przy niedoborach kwasów Omega 3 i Omega 6 zaleca się przyjmować dziennie od 1 do 2 łyżek (do 50 ml) oleju konopnego. W przypadku terapii spożycie można zwiększyć do 150 ml dziennie przez okres około 7 dni, by następnie powrócić do standardowej dobowej dawki przyjmowanego oleju.
Olej konopny nadaje się do wszystkich zastosowań, za wyjątkiem smażenia. Najlepiej jeść go na zimno – jako dodatek do sałatek, kanapek, mieszanek śniadaniowych np. z dodatkiem nasion konopi (świetnie smakuje też po prostu kilka łyżek łuskanych lub niełuskanych nasion konopi (ZOBACZ) wymieszanych z olejem konopnym).
Kluczowa wartość oleju konopnego to zawarte w nim nienasycone kwasy tłuszczowe (NNKT) utrzymane w idealnych proporcjach – 3:1. Zrównoważony stosunek kwasów Omega-3 do Omega-6 ma ten skutek, że zapewnia prawidłowy metabolizm (przetworzenie w energię) lipidów w ludzkim organizmie.
Jednocześnie warto mieć na uwadze, że ze względu na wysoką zawartość w oleju konopnym kwasów NNKT, olej ten nie powinien pozostawać w kontakcie z powietrzem i światłem, przez które traci swe cenne odżywcze właściwości. Należy go przechowywać w butelkach z ciemnego szkła (warto o tym pamiętać wybierając produkt do nabycia). Po otwarciu butelki olej konopny powinno się przechowywać w chłodzie (może to być nawet lodówka w braku piwnicy czy spiżarki), nie dłużej niż przez 6 miesięcy. Wybierając olej, należy również zwrócić uwagę na certyfikaty pochodzenia oraz wybierać oleje nierafinowane (tłoczone na zimno) – tak samo, jak przy wyborze oleju kokosowego. Wartościowy, niepozbawiony składników odżywczych jest tylko olej konopny nierafinowany – ma bardzo fajny orzechowy smak oraz ciemnozłotą barwę. Dobrze komponuje się z sałatkami, pieczywem, wytrawnymi wypiekami, naleśnikami, pieczonymi warzywami, bakaliami, etc. Dla porównania, rafinowany olej jest przezroczysty, ma nijaki, mało wyrazisty smak i jest ubogi w wartości odżywcze.
Olej konopny jest również bogaty w witaminy z grupy B oraz A, C, E, minerały (m.in. cynk, magnez, wapń), aminokwasy i przeciwutleniacze. To także dobre źródło witaminy K, niezbędnej do syntezy białek i enzymów. Witamina K ma właściwości przeciwkrwotoczne, odpowiada za krzepliwość krwi, działa przeciwgrzybicznie, antybakteryjnie, przeciwzapalnie i przeciwbólowo oraz bierze udział w formowaniu tkanki kostnej.
Olej konopny wspomaga pracę serca i obniża ciśnienie, poprawia funkcjonowanie układu krążenia, obniża też poziom cholesterolu. Jest również doskonałym antyoksydantem, wzmacnia układ odpornościowy, zmniejsza stany zapalne stawów.
Konopie to jednak nie tylko olej, ale również nasiona (łuskane i niełuskane), które można jeść w postaci nieprzetworzonej albo jako mąkę oraz liście, z których powstają herbaty i mieszanki ziołowe. Nasiona konopi mają charakterystyczny wyraźnie orzechowy smak – świetnie nadają się jako dodatek do muesli, sałatek, pieczywa, ciast, ciastek, etc.
Konopie dla urody
Poza właściwościami opisanymi powyżej, olej konopny zawiera też substancje o działaniu regenerującym i przeciwzapalnym. Coraz łatwiej kupić kosmetyki z jego dodatkiem do pielęgnacji włosów, twarzy i ciała. Szampony, odżywki, mydła, balsamy, kremy, maści – w dobrych sklepach z produktami bio/eko, np. takich jak biokonopia.pl dostępny jest pełen wachlarz produktów z konopi o składach zdecydowanie lepszych niż to, co oferują koncerny pod szyldem popularnych kosmetycznych marek.
Olej konopny stosowany bezpośrednio na skórę ma działanie nawilżające, natłuszczające, ochronne kojące w stanach zapalnych, podrażnieniach i zmianach skórnych (szczególnie w przypadku egzemy, łuszczycy i atopowego zapalenia skóry). Nie ma przeszkód, by stosować go także do pielęgnacji skóry niemowląt.
Olej z konopi siewnych, w przeciwieństwie do oleju z konopi indyjskich, można w Polsce legalnie kupić i legalnie wykorzystywać. To samo dotyczy herbat konopnych, nasion konopi (łuskanych i niełuskanych), mąki konopnej czy chlebów lub makaronów z niej wytwarzanych.
Jak wykorzystać konopie w kuchni?
Sprawdź przepisy na:
TRUFLE CZEKOLADOWE Z KONOPIAMI I MATCHĄ
DOMOWE CHRUPKIE PIECZYWO – BEZGLUTENOWE I WEGAŃSKIE
PIECZONY NALEŚNIK Z MĄKI KONOPNEJ
Które nasiona są smaczniejsze – całe czy wyłuskane?
Obydwa rodzaje są bardzo dobre. Pełne (niełuskane) są chrupkie, łuskane dla odmiany – całkiem miękkie i delikatne. Jedne i drugie mają orzechowy smak.
Konopie są pyszne, uwielbiam
Ja przez dłuższy czas spożywałam olej z konopi, bardzo mi pomógł uporać się ze stanami lękowymi i lekką depresją. Konopie to dar od natury, a niekorzystanie z niego to grzech :))
Pozdrawia Ola Zarzycka
Jest już nawet polskie mydło konopne! :) http://tradycyjnemydlo.pl/produkt/mydlo-konopne-z-mikropeelingiem/
Dzięki za cynk!
Jest już nawet polskie mydło konopne! :) tradycyjnemydlo.pl/produkt/mydlo-konopne-z-mikropeelingiem/
Jest już nawet polskie mydło konopne! :)
„nienasycone kwasy tłuszczowe (NNKT) utrzymane w idealnych proporcjach – 3:1.” to jest dobra ale nie idealna proporcja :)
cyt. nienasycone kwasy tłuszczowe (NNKT) utrzymane w idealnych proporcjach – 3:1.- to jest dobra ale nie idealna proporcja :)
Same ciekawe rzeczy, a mnie do konopi nie trzeba przekonywać :P
Bardzo ciekawy tekst, włączam konopie do swojej diety, ale muszę zamówić online, w moim mieście raczej nie ma szans ich dostać. Będę szukać, ale tu nawet nie ma sklepów z tzw. zdrową żywnością.
Bardzo ciekawy artykuł!
Uwielbiam te łuskane, jem je niemal kompulsywnie…
…dobrze że są takie blogi
Kilka ciekawych wartych spróbowania przepisów. Duży plus za kreatywność. Polecam każdemu