- 150 g czarnego ryżu
- ok. 20 krewetek Black Tiger
- 2 papryczki chilli
- spory kawałek imbiru
- 1 ząbek czosnku
- mielona kolendra
- przyprawa 5 smaków
- przyprawa do owoców morza (Hambleden)
- pieprz
- 1/2 pęczka natki pietruszki
- 1/2 limonki
Proste, szybkie i aromatyczne danie.
W razie potrzeby użyjcie innego ryżu i dodajcie własny, sprawdzony zestaw przypraw. Ostrość chilli i imbiru jest równoważona przez delikatne krewetki.
1. Ugotujcie ryż w osolonej wodzie.
2. Obierzcie imbir łyżką i posiekajcie w drobną kostkę. Posiekajcie drobno czosnek. Podsmażcie imbir i czosnek na patelni razem z mieloną kolendrą, przyprawą 5 smaków i przyprawą do ryb, aż zaczną mięknąć.
3. Dodajcie ryż i smażcie, mieszając, przez kilka minut.
4. Dodajcie krewetki oraz posiekane papryczki chilli (z jednej usuńcie pestki). Smażcie, mieszając, aż krewetki będą gotowe (ok.3- 4 minut).
5. Zdejmijcie z ognia, dodajcie posiekaną natkę i pieprz do smaku, i wymieszajcie.
6. Podawajcie razem z cząstkami limonki.
Chętnie zjadłabym sobie dzisiaj taki obiad :)
aż mi zaburczało w brzuchu, wszystkie składniki które uwielbiam :)
Mój ulubiony, mniam