- dowolna ilość czerwonych winogron (w kiściach, najlepiej bezpestkowe)
- oliwa extra vergine
- trochę tonki (może być też gałka muszkatołowa lub mielony kardamon i wanilia)
Winogrona zapiekane.
Owoce na deser (także zapiekane) to zawsze doskonałe rozwiązanie, nie tylko dlatego, że nie trzeba zanadto się przy nim napracować. To także najzdrowszy i najbardziej naturalny sposób na coś słodkiego.
Winogrona można oczywiście po prostu zjeść na surowo, ale zdecydowanie warto poświęcić chwilę i upiec je w piekarniku. Pieczone smakują zupełnie inaczej, nabierają dodatkowej mocno skondensowanej słodyczy, którą warto zestawić z odrobiną tonki lub innej korzennej przyprawy. Od tak przyrządzonych winogron naprawdę trudno się oderwać. Z dobrą czarną kawą lub z wytrawnym winem smakują rewelacyjnie!
Winogrona piecz do momentu, aż skórka pokrywająca część gron ładnie się podpiecze i lekko pomarszczy. Nie przesadź z czasem pieczenia, grona nie powinny popękać.
Sprawdź też inne przepisy na owocowe zapiekanki:
CRUMBLE Z OWOCÓW LEŚNYCH
CRUMBLE Z ORZECHOWO-KAKAOWĄ KRUSZONKĄ
CRUMBLE Z DYNI, ŚLIWEK I JAGLANKI
PRZEPIS:
- Rozgrzej piekarnik do temperatury 200 stopni.
- Na blasze lub w brytfance ułóż opłukane i osuszone winogrona. Skrop je oliwą i oprósz wybraną przyprawą / przyprawami.
- Wstaw do piekarnika na ok. 20-25 minut.
Ale fajne :)
Mega apetyczne!
Rewelacja, na pewno wypróbuję!!! I to już jutro bo akurat mam kg pięknych bezpestkowych winogron :D
Mega :D taki deser przejdzie nawet na mojej wiosennej diecie. Mam do zrzucenia prawie 4 kg ? Za dużo ciast w zimie ? Ale dam radę!!! Trzymaj kciuki Facet ??
Trzymam! ?
Petarda!!! Dzięki Ci Panie za ten przepis!!!