- kawałek (ok. 200 g) piersi z indyka
- 100 g ryżowego tagliatelle
- papaja (świeża albo w puszce)
- pieprz
- curry
- suszona papryka chilli
- sos sojowy
Przepis na błyskawicznego indyka.
1. Zagotujcie w czajniku wodę na makaron.
2. Pokrójcie mięso indyka na kawałki i smażcie w głębokiej patelni; po chwili smażenia wlejcie na patelnię sos sojowy i dodajcie curry.
3. Włóżcie makaron do miski, zalejcie go wrzątkiem i przykryjcie talerzem na 3 minuty.
4. Gdy mięso jest już prawie podsmażone, dodajcie na patelnię papaję i zamieszajcie. Dodajcie pieprz i paprykę, i smażcie jeszcze przez chwilę.
5. Gotowy i odcedzony makaron przełóżcie na patelnię, dodajcie jeszcze nieco curry i chwilę przytrzymajcie wszystko na ogniu, mieszając. Jeśli uznacie, że trzeba dodać nieco płynu, dolejcie trochę wody albo zalewy z puszki po owocach.
A może dodasz przepis do akcji konkursowej? http://durszlak.pl/akcje-kulinarne/makarony-swiata
Pyszne, zrobiłam wczoraj na obiad. Szkoda, że częściej nie podajesz przepisów na kurczaka lub indyka… Dobre mięsko nie jest złe;)