• kawałek (ok. 200 g) piersi z indyka
  • 100 g ryżowego tagliatelle
  • papaja (świeża albo w puszce)
  • pieprz
  • curry
  • suszona papryka chilli
  • sos sojowy

Przepis na błyskawicznego indyka.

1. Zagotujcie w czajniku wodę na makaron.

2. Pokrójcie mięso indyka na kawałki i smażcie w głębokiej patelni; po chwili smażenia wlejcie na patelnię sos sojowy i dodajcie curry.

3. Włóżcie makaron do miski, zalejcie go wrzątkiem i przykryjcie talerzem na 3 minuty.

4. Gdy mięso jest już prawie podsmażone, dodajcie na patelnię papaję i zamieszajcie. Dodajcie pieprz i paprykę, i smażcie jeszcze przez chwilę.

5. Gotowy i odcedzony makaron przełóżcie na patelnię, dodajcie jeszcze nieco curry i chwilę przytrzymajcie wszystko na ogniu, mieszając. Jeśli uznacie, że trzeba dodać nieco płynu, dolejcie trochę wody albo zalewy z puszki po owocach.

Indyk z papaja i tagliatelle 2