- 600 g jabłek (waga samego miąższu, bez skórki i gniazd nasiennych)
- 8-10 dużych suszonych śliwek
- 150 g brązowego cukru dark muscovado (Billington's)
- 500 ml cydru
- 1 łyżeczka goździków
- 1 łyżeczka cynamonu
- 1 łyżeczka tartej gałki muszkatołowej
- kilka ziaren ziela angielskiego
Ten pyszny i aromatyczny, korzenny chutney może być dodatkiem do wielu potraw.
1. Jabłka obieramy ze skórki, wycinamy gniazda nasienne i kroimy owoce na kawałki.
2. Suszone śliwki kroimy na połówki i dodajemy do jabłek.
3. W moździerzu ucieramy goździki i ziele angielskie.
4. Do rondla wrzucamy jabłka, śliwki, utarte przyprawy, cynamon i gałkę muszkatołową. Wlewamy cydr, dodajemy cukier i całość mieszamy. Dusimy wszystko, co jakiś czas mieszając, do momentu aż cydr się zredukuje (ok. 80 minut). Rozgniatamy część kawałków jabłka, które same nie rozpadły się podczas gotowania, a pozostałą część zostawiamy w całości.
5. Gotowy chutney można podać na gorąco z białym mięsem (np. z pieczonym schabem lub drobiem) albo z naleśnikami, lub też na zimno, na przykład jako dodatek do deserów.
Składniki mi mówią, że bardzo by mi smakował…