• 600 g jabłek (waga samego miąższu, bez skórki i gniazd nasiennych)
  • 8-10 dużych suszonych śliwek
  • 150 g brązowego cukru dark muscovado (Billington's)
  • 500 ml cydru
  • 1 łyżeczka goździków
  • 1 łyżeczka cynamonu
  • 1 łyżeczka tartej gałki muszkatołowej
  • kilka ziaren ziela angielskiego

Ten pyszny i aromatyczny, korzenny chutney może być dodatkiem do wielu potraw.

1. Jabłka obieramy ze skórki, wycinamy gniazda nasienne i kroimy owoce na kawałki.

2. Suszone śliwki kroimy na połówki i dodajemy do jabłek.

3. W moździerzu ucieramy goździki i ziele angielskie.

4. Do rondla wrzucamy jabłka, śliwki, utarte przyprawy, cynamon i gałkę muszkatołową. Wlewamy cydr, dodajemy cukier i całość mieszamy. Dusimy wszystko, co jakiś czas mieszając, do momentu aż cydr się zredukuje (ok. 80 minut). Rozgniatamy część kawałków jabłka, które same nie rozpadły się podczas gotowania, a pozostałą część zostawiamy w całości.

5. Gotowy chutney można podać na gorąco z białym mięsem (np. z pieczonym schabem lub drobiem) albo z naleśnikami, lub też na zimno, na przykład jako dodatek do deserów.