- 1 kg królika
- 100 g chorizo
- 1 czerwona papryka
- por
- 3 zielone chilli
- 2 łodygi selera naciowego
- 3-4 ząbki czosnku
- czerwona cebula
- puszka (400 g) pomidorów
- szklanka białego wytrawnego wina
- suszony tymianek
- suszona wędzona papryka
- sól, pieprz
W zamierzchłych „przedblogowych” czasach kilkakrotnie zdarzyło mi się przygotowywać królika na różne sposoby, ale ta wersja jest zdecydowanie najsmaczniejsza.
Przepis pochodzi z książki Billa Grangera „Nakarm mnie”. Gotowy sos przypomina leczo i doskonale pasuje do królika*, którego delikatny smak dodatkowo podkręca pikantne chorizo. Koniecznie wypróbujcie.
Podane proporcje składników to dwudniowy obiad dla 2 osób.
1. W głębokiej patelni lub innym podobnym naczyniu podsmażcie na oleju kawałki królika (kupiłem porcjowane tuszki) przez 10 minut, tak by zrumieniły się z każdej strony.
2. W międzyczasie posiekajcie cebulę, czosnek i seler naciowy. Po usunięciu pestek, pokrójcie w kostkę czerwoną paprykę.
3. Zdejmijcie królika z patelni, wrzućcie warzywa, szczyptę soli i duście je przez 5 minut.
4. W tym czasie, pokrójcie w plasterki dokładnie oczyszczonego pora oraz posiekajcie jedną chilli z pestkami i dwie bez pestek oraz dodajcie je do warzyw na patelni. Duście kolejne 5 minut.
5. Dodajcie pokrojone w plasterki chorizo, suszony tymianek oraz łyżeczkę wędzonej suszonej papryki, zamieszajcie i włóżcie królika z powrotem na patelnię.
6. Dodajcie pomidory i wino, przykryjcie patelnię i duście ok. 30 minut. Sprawdźcie, czy mięso jest ugotowane, w razie potrzeby duście kilka minut dłużej. Doprawcie pieprzem do smaku.
*Mięso królika jest bardzo delikatne, lekkostrawne i smaczne, a przy okazji zdecydowanie chudsze niż wołowina i wieprzowina. Jest bardzo dobrym źródłem łatwo przyswajalnego białka, soli mineralnych (żelaza, wapnia, cynku) i witamin z grupy B; rzadko uczula.
Smacznego!
Delikatność i pikanteria – fajnie to zgrałeś w jednym garnku :)
Ładnie i smaczniue
Zrobiłem w pełni zgodnie z tym przepisem i wyszło znakomite danie. Szkoda, że nie masz więcej wpisów z pomysłami na takie mięsiwa. Albo inne ;-)
Cieszę się, że smakowało. Królik to świetne mięso:-)
Lato jest u mnie pod znakiem warzyw, ale zimą będzie więcej mięsa, pozdrawiam i zapraszam
Mega :D
Fajne połączenie chudego mięsa z tłustym chorizo, mniam mniam