Dziś kilka słów o belgijskiej czekoladzie z niemieckim adresem i spod tureckiej (obecnie) bandery, która trafiła do nas z NY…

Może to przez jej przeznaczenie na amerykański rynek i powszechnie znane umiłowanie Amerykanów do cukru, została tak mocno przesłodzona?

Godiva Chocolatier produkuje czekolady w tabliczkach i inne czekoladowe łakocie. Firma, założona w roku 1926, wywodzi się z Belgii, obecnie zaś (od 2007 roku) należy do tureckiego Yıldız Holding, właściciela Ülker Group.

GODIVA z kryształkami solonego karmelu to tabliczka wytwarzana z belgijskiej mlecznej czekolady. W aromacie tej 100-gramowej tafli, podzielonej na 10 dużych, grawerowanych kostek, z wyraźnie widocznymi w przekroju „bursztynowymi” kawałeczkami karmelizowanego toffi, zdecydowanie dominują mocne słodkie nuty. Od pierwszej chwili jest jasne, że bazą tej tabliczki jest cukier, cukier, cukier oraz tłuszcz. Godiva z karmelem jest bardzo (żeby nie powiedzieć – nieznośnie) maślano-kremowa, zdecydowanie słodka, z dość dobrze zaznaczonymi słonymi refleksami, które jednak niezbyt skutecznie przełamują wszechobecną słodycz.

Chrupiących pod zębami karmelowych drobinek o lekko słonawym posmaku jest sporo, a ich kruchość całkiem nieźle kontrastuje z kremowością mlecznej czekolady, ale konsystencja tabliczki jest zbyt tłusta, a jej słodycz zbyt natarczywa, by zjeść więcej niż 1 kostkę. By do niej wracać – niestety też.

Producent wskazuje na etykiecie, że Godiva to idealnie wyważone proporcje pomiędzy słonością, słodyczą i chrupkością karmelowych okruchów. Każdy z tych elementów da się wprawdzie bez większego trudu w czekoladzie zidentyfikować, ale raczej trudno uznać, że zostały one „idealnie wyważone”. Słodycz zdominowała słoność, a maślana kremowość góruje nad chrupkimi okruszkami toffi.

Dla jednych mleczna Godiva z solonym karmelem może być klasyką gatunku, dla innych (w tym dla  nas) jest kulą w płot. Belgijska czekolada, często zbyt mleczna i zbyt słodka, wcale nie jest najlepsza na świecie, a czekolada ze słonym karmelem nie musi być strzałem w dziesiątkę. Ta nie jest.

Ocena: 33/100

Skład: cukier, mleko, masło kakaowe, niesłodzona czekolada, lecytyna sojowa, naturalne aromaty, kryształki karmelu (cukier, laktoza, odtłuszczone mleko, masło, sól, olej kokosowy, serwatka w proszku, lecytyna sojowa).

Producent: GODIVA
Gdzie kupić: NY + reszta świata
Cena: ok. 4 USD
Waga: 100 g
Opakowanie: kartonik, a wewnątrz „złotko”

LUBISZ CZEKOLADĘ? Sprawdź Asertywną Czekoladową Listę Przebojów Faceta i Kuchni!