Jabłecznik na cydrze – ultra łatwe ciacho bez glutenu!

Jabłecznik na cydrze – pyszne, domowe, maślane, wilgotne ciasto pełne jabłkowych cząstek, pachnące korzennymi przyprawami. Tak smakuje jesień.

Jabłecznik na cydrze

Jabłecznik na cydrze

Jabłecznik na cydrze

Jabłecznik na cydrze

Jabłecznik na cydrze

Jabłecznik na cydrze

Jabłecznik na cydrze – SKŁADNIKI na tortownicę o średnicy 20 cm (8 porcji):

Jabłka

  • 2 jabłka, obrane ze skórki, bez gniazd nasiennych, pokrojone na małe kawałki (polecam odmiany Szara Reneta lub Celesta)
  • 2 łyżki masła
  • 1 łyżeczka cukru kokosowego
  • 1/4 łyżeczki soli

Redukcja z cydru

  • szklanka (200 ml) cydru Sadowski z polskich jabłek odmiany Champion

Masa na ciasto

  • 220 g miękkiego masła + masło do natłuszczenia tortownicy
  • 4 jajka (zerówka, wolny wybieg)
  • 70 g cukru kokosowego
  • 270 g mąki owsianej pełnoziarnistej (bezglutenowej)
  • półtorej łyżeczki proszku do pieczenia
  • łyżeczka mielonego cynamonu
  • ¼ – ½ świeżo startej gałki muszkatołowej 
  • 1 ziarenko tonki roztarte w moździerzu 

Jabłecznik na cydrze – PRZEPIS:

  1. Rozgrzej piekarnik do temperatury 180 °C. Tortownicę natłuść, wykładając spód pergaminem albo wyłóż całą papierem do pieczenia (u mnie: opcja druga).
  2. W małym rondlu na wolnym ogniu zagotuj cydr jabłkowy, po czym gotuj na średnim ogniu, aż zredukuje się do 1/4 szklanki (ok. 12 minut). Zdejmij rondel z ognia i przestudź.
  3. Na dużej patelni rozpuść 2 łyżki masła. Dodaj pokrojone jabłka, łyżeczkę cukru kokosowego, 1/4 łyżeczki soli i praż na średnim ogniu, od czasu do czasu mieszając, aż jabłka zmiękną (ok. 3 minut). Zdejmij patelnię z ognia i pozwól jabłkom ostygnąć.
  4. W misce wymieszaj suche składniki ciasta (za wyjątkiem cukru), tj. mąkę, proszek do pieczenia, cynamon, tonkę, gałkę muszkatołową i 1 1/4 łyżeczki soli.
  5. W mikserze planetarnym ubij na średnich obrotach (u mnie: poziom 4 lub 6) 220 g masła z cukrem kokosowym na lekką i puszystą masę (ok. 3 minuty). Ciągle mieszając, dodaj jajka – po 1 sztuce na raz, dodając kolejne jajko, gdy poprzednie zostanie wmieszane w masę. Dodaj schłodzoną redukcję z cydru i miksuj jeszcze przez chwilę, aż składniki dobrze się połączą. Zmniejsz prędkość miksera do niskiej (u mnie: poziom 2), dodaj wymieszane wcześniej suche składniki i miksuj do połączenia składników. Gdy ciasto będzie gotowe, wyłącz mikser, dodaj przygotowane wcześniej jabłka i wmieszaj je w masę za pomocą gumowej łopatki.
  6. Przełóż ciasto do tortownicy i szpatułką wygładź wierzch. Piecz ok. 50-60 minut (środkowy poziom, grzanie góra – dół), do momentu, aż wykałaczka włożona w środek ciasta wyjdzie czysta. Odstaw ciasto do ostygnięcia w tortownicy, po czym przełóż na paterę lub duży talerz.
  7. Rozkoszuj się domem pachnącym jabłecznikiem i jedz ciacho na zdrowie!
  8. A na koniec wskazówka czysto teoretyczna: jabłecznik możesz przechowywać w lodówce do 3 dni 🙂

Jabłecznik na cydrze

Jabłecznik na cydrze

Jabłecznik na cydrze

Jabłecznik na cydrze

Jabłecznik na cydrze

Jabłecznik na cydrze