• 8 daktyli Medjool (ok. 120 g - waga bez pestek)
  • 2/3 szklanki wiórków kokosowych (lub ewentualnie szklanka mąki kokosowej, migdałowej albo z innych orzechów)

Naleśnik z daktyli – bez smażenia, bez pieczenia, bez chłodzenia. Deser – rewolucja!

Specjalnie na Tłusty czwartek wymyśliłem dla Was nowy, rewelacyjny (i rewolucyjny) przepis: autorski FiK-owy słodki naleśnik z daktyli.

Zrobisz go całkowicie na zimno. Bez smażenia, bez pieczenia, bez chłodzenia czy suszenia. Nie potrzeba tu bananów ani awokado, siemienia lnianego ani szałwii hiszpańskiej. Jakby tego było mało, naleśnik jest w 100% wegański, surowy, bezglutenowy i zdrowy. A do tego naturalnie słodki:-) Do dzieła!

Sprawdź też inne propozycje na TŁUSTY CZWARTEK.

Nalesnik z daktyli L_02

Nalesnik z daktyli L_03

Nalesnik z daktyli L_08

PRZEPIS:

  1. Daktyle Medjool wypestkuj, porwij na cząstki i wrzuć do miski.
  2. Wiórki kokosowe wsyp do miski z daktylami i zagniataj składniki jak ciasto do momentu, aż daktyle „wchłoną” wiórki (zajmie to ok. 3 minut, może krócej). Obydwa składniki powinny dobrze połączyć się w jedną masę. Na tym etapie możesz (nie musisz) dodać też przyprawy (np. cynamon, wanilię, kardamon, pieprz, gałkę muszkatołową, tonkę, goździki, etc.).
  3. Tortownicę (u mnie: o średnicy 22 cm) wyłóż folią spożywczą, rozpłaszcz na niej masę daktylową tak, by wypełniła całą powierzchnię, wyrównaj i odstaw w temperaturze pokojowej na ok. 45-60 minut (ZOBACZ).
  4. Wyjmij folię z naleśnikiem z tortownicy, posyp dowolnym dodatkiem (ZOBACZ, mogą być posiekane orzechy, kakao sproszkowane, kruszone ziarno kakao, dowolne przyprawy, powidła, konfitura, etc.), odklej naleśnik od folii i złóż: najpierw na pół (ZOBACZ), a następnie ponownie na pół, tak jak klasyczne naleśniki z serem (ZOBACZ).

Cały tak przygotowany naleśnik liczy sobie ok. 1000 kcal, więc najlepiej podziel go na 4 części i poczęstuj kilka osób albo zjedz w pojedynkę (1/4 porcji dziennie) – wtedy Tłusty czwartek będziesz świętować daktylowym naleśnikiem od czwartku do niedzieli;-)

PS. Wkrótce więcej przepisów z wykorzystaniem surowego naleśnika.

Nalesnik z daktyli L_07

Nalesnik z daktyli L_04

Nalesnik z daktyli L_05

Naleśnik, z uwagi na wartość kaloryczną i gwarantowany poziom sytości po spożyciu może również stanowić godny zamiennik świętomarcińskiego rogala.