Były sobie sery trzy: halloumi, lor i kefalotyri…

Zgodnie z zeszłotygodniową zapowiedzią, zapraszam do nowej zabawy, w której do wygrania jest pokaźna paczka serów: 1 kg halloumi, 1 kg sera lor oraz bonus w postaci kawałka kefalotyri, produkowanego według starej receptury, czyniącej zadość cypryjskiej tradycji serowarskiej.

Poniżej krótkie opisy poszczególnych serów:

Halloumi – cypryjski, półtwardy ser solankowy, od stuleci wytwarzany z surowego mleka owczego i koziego, obecnie także z mleka krowiego. Ma słodkawy, mleczny smak i świetnie nadaje się do rozmaitych kulinarnych zastosowań – do smażenia, grillowania, pieczenia, gotowania.

Lor – ser tradycyjnie wytwarzany z serwatki po produkcji halloumi, o niskiej zawartości tłuszczu. W smaku przypomina ricottę.

Kefalotyri – twardy ser o wyrazistym, pikantnym smaku i aromacie, najczęściej wytwarzany z pasteryzowanego mleka owczego, choć czasem także z mleka koziego lub krowiego (w tym przypadku: z owczego). Kolor sera, który dojrzewa ok. 3 miesięcy, zależy od proporcji użytych do jego produkcji rodzajów mleka. Korzenie receptury kefalotyri sięgają okresu Bizancjum (ok. 5 000 lat p.n.e.). Grecy zastępują nim w kuchni parmezan. Przepis z wykorzystaniem kefalotyri pojawi się niebawem na blogu.

Nagrodę w postaci ww. serów ufundował zamieszkały w Polsce Cypryjczyk, który z powodzeniem sprzedaje swoje sery w sieci. Kilka lat temu, wzorem znajomego, który zaopatrywał się tą drogą w halloumi, kupiłem pierwszy testowy kilogram. Obecnie nie zamawiam mniej niż 3-4 kg raz na kilka miesięcy. Ser z powodzeniem można przechowywać w zamrażarce i korzystać z zapasów w miarę potrzeby.

Warunkiem udziału w konkursie jest przesłanie e-mailem na adres facetikuchnia@gmail.com zgłoszenia, zawierającego:

a) zdjęcie potrawy lub przepis na oryginalne (tj. wyróżniające się pod względem ogólnego konceptu, wykorzystanych składników, sposobu podania, etc.) danie z użyciem sera dowolnego gatunku (od halloumi, przez mozzarellę po parmezan), oraz

b) imię i nazwisko uczestnika wraz z numerem telefonu.

Jedna osoba może przesłać 1 przepis. W tytule emaila wpisujcie: SER.

Spośród nadesłanych zgłoszeń wybrane i nagrodzone w konkursie zostanie jedno (choć okazji nadarzy się więcej, bowiem ‚edycji’ konkursu będzie kilka).

Konkurs organizowany jest na obszarze Rzeczypospolitej Polskiej i trwa od piątku 3 sierpnia br. do niedzieli 12 sierpnia br. Ogłoszenie nazwiska laureata nastąpi na blogu nie później niż w środę 15 sierpnia br.

Warunkiem otrzymania przesyłki z nagrodą jest przesłanie przez laureata konkursu pełnych danych kontaktowych do wysyłki (imię, nazwisko i adres zamieszkania wraz z kodem pocztowym i numerem telefonu) w ciągu 5 dni roboczych od dnia opublikowania na blogu informacji o wynikach.