• kilka kromek chleba
  • 3 jajka
  • kilka plastrów prosciutto lub jamon
  • trochę sałaty frisee (lub innej np. rzymskiej)
  • 2 pęczki pietruszki
  • 1/2 pęczka szczypiorku
  • 1 zielone chilli
  • garść świeżych listków bazylii
  • garść świeżych listków mięty
  • sok z 1/2 cytryny
  • oliwa extra vergine
  • sól, pieprz
  • parmezan do dekoracji

Moje skojarzenia biegły następującym torem: skoro konopie to głód, a jeśli chleb z mąki konopnej z ziarnami konopi, to kanapka musi być sycąca i choć trochę nietuzinkowa.

Nieprzyzwoicie smaczny chleb z mąki konopnej z ziarnami konopi*, który wykorzystałem w tym przepisie, upiekłem w wypiekaczu Morphy Richards od Rossi.pl (model 48319). Można oczywiście użyć innego dowolnego i ulubionego pieczywa, ze sklepu też 😉

Omlet i podsmażoną szynkę skonfrontowałem z gorzkawą sałatą frisee i odświeżającym, ziołowym sosem. Całość pasuje do siebie idealnie, polecam.

1. Przygotujcie sos – w blenderze zmiksujcie pietruszkę, szczypiorek, bazylię, miętę, chilli, sok z cytryny, oliwę, szczyptę soli i trochę wody do uzyskania odpowiedniej konsystencji. Ja przygotowuję sos dość gęsty i niezbyt gładki, z wyraźnie wyczuwalnym smakiem ziół.

2. Na rozgrzanej patelni grillowej podsmażcie plasterki szynki, w razie potrzeby smażcie je partiami.

3. Roztrzepcie jajka doprawione solą i pieprzem (3 jajka = ok. 12 mini omletów).

4. Usmażcie małe omlety (np. na opisanej tutaj patelni do placków).

5. Na kromkach chleba ułóżcie liście sałaty, omlety i szynkę.

6. Kromki skropcie sosem, a na wierzch każdej zetrzyjcie parmezanowe płatki.

*do wypieku chleba użyłem ekologicznej mieszanki, skład: mąka pszenna, mąka żytnia, łuskane ziarno konopne, mąka sojowa, nasiona słonecznika, słód aromatyczny w proszku, płatki ziemniaczane, mąka konopna, żytni zakwas, gluten pszeniczny, sól (wszystkie składniki z certyfikowanych upraw ekologicznych) w proporcjach 500 g mieszanki, 380 ml wody i 16 g drożdży instant; chleb wyszedł nie tylko ładny, ale też niesamowicie dobry.

Smacznego!