• 1 cały królik (ok. 1,5 kg)
  • 2 marchewki
  • 2 łodygi pora
  • 2 łodygi selera naciowego
  • 2 cebule
  • główka czosnku
  • 2 liście laurowe
  • 2 puszki (400 g) pomidorów
  • butelka jasnego piwa
  • mały słoiczek koncentratu pomidorowego
  • sól, pieprz
  • 1/2 pęczka pietruszki
  • 150 g dobrego jajecznego tagliatelle (=porcja z ragout dla 2 osób)

To świetne i naprawdę proste danie, a przy okazji prawdopodobnie najsmaczniejszy sposób na przyrządzenie królika.

Ragout z królika przygotowałem w ramach testu slowcookera (crock-pota). Wykorzystałem odpowiednio zmodyfikowany i dopasowany do okoliczności przepis Jamie Olivera na tzw. 12-godzinnego królika.

Mój sposób przygotowania potrawy (a właściwie wyłącznie punkt czwarty opisu) dotyczy slowcookera, nic nie stoi jednak na przeszkodzie, by przygotować ją w piekarniku. Podstawa to odpowiednio duże naczynie – crock-pot wyposażony jest w stanowiące jego zasadniczą część kamionkowe naczynie (u mnie: o pojemności 5,7 litra), które okazało się w pełni wystarczające, by przygotować w nim królika w całości. Jeśli chcecie użyć piekarnika, rozgrzejcie go do 110 stopni i wstawcie królika na 12 godzin. Pozostałe czynności pozostają bez zmian.

1. Do naczynia odpowiedniej wielkości włóżcie całego królika.

2. Dodajcie pokrojone na duże kawałki warzywa, tj. marchew, pory, seler naciowy, przekrojone na pół cebule (obrane z zewnętrznej warstwy), oczyszczoną z zewnętrznych łupin główkę czosnku w całości, liście laurowe, koncentrat pomidorowy, sól i pieprz.

3. Wlejcie pomidory, piwo i tyle wody, by przykryć całość.

4. Wstawcie naczynie z królikiem do crock-pota i nastawcie go na poziom high, na 15 godzin.

5. Po upływie tego czasu poczekajcie, aż całość nieco przestygnie. Załóżcie gumowe rękawiczki i przełóżcie warzywa do osobnej miski, rozgniatając je w rękach na miazgę. Wyciśnijcie czosnek ze skorupek. Wyrzućcie liście laurowe. Dokładnie oddzielcie całe mięso od kości (będzie od nich odchodzić idealnie) i przełóżcie do miski z warzywami. Całość wymieszajcie.

6. Jeśli chcecie wykorzystać płyn, w którym dusiła się potrawa, przecedźcie go przez sito, żeby odcedzić ewentualne drobne kostki.

7. Ragout podawajcie z makaronem (tu: pyszne, włoskie jajeczne tagliatelle). W tym celu, podgrzejcie w głębokiej patelni odpowiednią ilość mięsa (dodając trochę zalewy z duszenia albo wody), doprawcie w razie potrzeby, dodajcie ugotowany makaron, posiekaną pietruszkę, a całość wymieszajcie. Resztę ragout możecie trzymać w lodówce przez 2 dni lub zamrozić.

Smacznego!