Ribca 2017 Malvazija Butul.
Domačija Butul, mała rodzinna farma w słoweńskiej części Istrii nieopodal miasta Koper nad Adriatykiem, z działającą niejako przy okazji mikro winnicą produkuje zestaw bardzo dobrych, niskonakładowych win głównie z odmian Malvasia (wytrawne białe) i Refošk (wytrawne czerwone). Wszystkie wina wytwarzane w Domačija Butul fermentują na rdzennych drożdżach bez kontroli temperatury, przechodzą przedłużoną macerację ze skórkami, dojrzewają sur-lie (na osadzie) i nie są filtrowane przed butelkowaniem.
Po opisanym kilka dni temu Boškarin 2017 Refošk, pora na pierwszą wytrawną pomarańczową biel. Ribca 2017 powstaje jako blend dwóch odmian, Malvazija i Muškat, z wyraźną przewagą tej pierwszej. Malvazija daje bardzo przyjemne, ultra pijalne wina o kuszącym owocowo-kwiatowym aromacie i świeżym, lekko kwaskowatym smaku. Dojrzałe, późno zbierane winogrona po odszypułkowaniu poddane spontanicznej fermentacji na rdzennych drożdżach z czterodniową maceracją na skórkach, nadały winu głęboki, złocisto pomarańczowy kolor z bursztynowym odcieniem. Wina nie filtrowano przed butelkowaniem, więc jest lekko mętne. Nos obfity, intensywnie owocowy z nutami kwiatowej łąki, dzikich ziół i przypraw. W smaku bogate, świeże, nasycone dojrzałym owocem wygrzanym w istryjskim słońcu. Dobra kwasowość i orzeźwiająca mineralna struktura. Ribca 2017 to pyszna pomarańczowa Malvazija, która świetnie współgra ze śródziemnomorską kuchnią. Nie może być inaczej, rybka lubi pływać!
Nazwa: Ribca 2017 Malvazija Butul
Kraj: Słowenia
Region: Istria
Rodzaj: białe, wytrawne, pomarańczowe
Szczepy: 75% Malvazija, 25% Muškat
Moc: 13,5%
Wino od producenta