- 4 jabłka
- 2,5 łyżki cukru (tu: cukier palmowy Surovital)
- 1 łyżka cynamonu
- 1 łyżka masła (lub masła kokosowego, np: Kokonati)
- garść orzechów włoskich
Pieczone jabłka z cynamonem. Spieszmy się piec jabłka, póki są najlepsze…
Pieczone jabłka to przepis bardzo prosty i niewymagający wielkich nakładów. Efekt jest natomiast zawsze znakomity, zwłaszcza dla nałogowych pożeraczy jabłek, takich jak my :-)
Poniższa propozycja to nieco zmodyfikowana receptura z książki Uczta Lodu i Ognia, która zawiera przepisy opracowane na podstawie Gry o Tron oraz kolejnych części sagi George’a R.R. Martina (kto jeszcze nie czytał, temu gorąco polecam). W przypadku jabłek z pieca, autorki książki wykorzystały francuski przepis z połowy XVII wieku.
Do oryginalnej receptury dołożyłem orzechy, zmniejszyłem ilość cukru i masła oraz nieco skróciłem czas pieczenia. Najbardziej lubię bardzo miękkie, niemal rozpadające się pieczone jabłka i właśnie o taki efekt (widoczny na zdjęciach) mi chodziło. By go osiągnąć, wystarczyło 40 minut pieczenia, choć autorki proponują w książce godzinę. Warto mieć to na uwadze, ponieważ poszczególne gatunki jabłek zasadniczo mogą różnić się twardością, dlatego wskazane jest co jakiś czas – podczas pieczenia – sprawdzić stan owoców, tak by uzyskać zamierzony rezultat. Przetrzymanie owoców w piekarniku zbyt długo może skończyć się uzyskaniem – z pewnością pysznego – ale jednak dżemu ;-)
Sprawdź też: Pieczone jabłka z miodem.
Przed:
W piecu:
Po:
- Rozgrzej piekarnik do temperatury 180 stopni.
- Dokładnie wymieszaj w miseczce cukier, cynamon i roztopione masło.
- Przetnij jabłka na pół i wydrąż – najlepiej za pomocą łyżki do melona – gniazda nasienne.
- Ułóż jabłka w naczyniu do zapiekania i ponakłuwaj nożem miąższ.
- Do otworów po gniazdach nasiennych wsyp grubo pokruszone orzechy włoskie i posyp powierzchnię jabłek mieszanką cukru, cynamonu i roztopionego masła.
- Wlej do naczynia do zapiekania trochę wody, tak by przykryła dno, przykryj kawałkiem folii aluminiowej i wstaw do piekarnika na 40 minut albo dłużej, w zależności od gatunku jabłek.
Świetne!
Dla mnie idealne
właśnie zrobione, potwierdzone, pyszne!(:
:-)
Dobre. Zapach pieczonych jabłek i cynamonu „robi” dom, prawdziwy dom.
Zgadzam się!
Jaki gatunek jabłek będzie najlepszy? ;)
Jakie lubisz. Ja używam najczęściej kilku: golden delicious (na zdjęciach), rubin i jonagold. Moim zdaniem najlepsze są twarde i słodkie, fajnie miękną podczas pieczenia, ale zachowują kształt
PYCHA, zjadłam 5 na raz :D
:D
Nigdy nie odmawiam :D kiedy mogę wpaść ;)
Zawsze, byle z jabłkami ;-)
Upiekłam dziś na deser, przepyszne
Czy tak samo mogę zapiec gruszki?
Tak
Iiii wróciłam do nich:D znów zrobione! <3
Ja też bardzo lubię ten przepis:-)