Sok z malin i trzy fajne przepisy.

Sok z malin

Uwielbiam późnoletnie maliny, więc od końcówki sierpnia – dopóki tylko sezon pozwoli – co kilka dni pomykam na nasz lokalny targ po nowe zapasy. Soczyste maliny najsmaczniejsze są sauté, nie potrzebują absolutnie żadnych dodatków, a z drugiej strony stanowią również rewelacyjny materiał na pełen witamin i minerałów sok.

Sok wyciśnięty ze świeżych malin smakuje jak milion dolarów, więc kiedy już opijesz się nim na czysto ;) może wystarczy Ci zapału, by skorzystać z któregoś z trzech poniższych przepisów, w których jednym ze składników jest właśnie super aromatyczny i pełen smaku malinowy sok.

Sok z malin wyciskam w wyciskarce wolnoobrotowej Wartmann. Z około kilograma owoców mam pełen pojemnik (ok. 800 ml) cudnego malinowego soku. Zrobiłem z niego gęsty malinowy sos do pieczonych bakłażanów, kremowy roślinny sorbet oraz bąbelkowy drink, czyli malinowe Rossini. Przepisy znajdziesz poniżej, zapraszam!

Sok z malin

Sok z malin

Sok z malin

Sok z malin

UWAGA: Kod rabatowy FACETIKUCHNIA działa na wszystkie produkty w RONIC ONLINE i daje 5% rabatu nawet od cen już obniżonych tymczasowymi promocjami: sprawdź Rabat Ronic.

Kremowy sorbet malinowy z 3 składników

SKŁADNIKI na ok. 10-12 gałek:

  • 400 g śmietanki kokosowej roślinnej
  • 150 ml gęstego soku z malin
  • 100 g erytrytolu lub cukru kokosowego

PRZEPIS:

Wszystkie składniki – bez wcześniejszego mieszania – umieść w misie maszynki do lodów w następującej kolejności: śmietanka, sok z malin i słodzidło. Postępuj zgodnie z instrukcją. W przypadku maszynki do lodów Zyle wystarczy zamknąć pokrywę i włączyć urządzenie, wybierając mrożenie w trybie hard. Po zakończeniu pracy maszynki do lodów deser jest gotowy do spożycia. Domowe lody malinowe są pyszne!

Sok z malin

Sok z malin

Sok z malin

Sok z malin

Malinowe Rossini – znakomity koktajl nie tylko na lato

SKŁADNIKI:

  • sok z malin
  • Cava lub Cremant dobrej jakości (750 ml)

PRZEPIS:

Wino schłódź w lodówce (najlepiej przez noc). Wyciśnij sok z malin i wstaw do zamrażarki (na 30 minut) albo do lodówki (na 60 minut). Mus pod wpływem zimna dodatkowo zgęstnieje. Schłódź kieliszki w lodówce lub zamrażarce. Przygotuj drinki. Wysokie kieliszki (flûte) napełnij do 1/4 pojemności gęstym musem z malin. Uzupełnij winem w proporcji 1 część malin na 3 części wina (czyli wlej wino mniej więcej do 3/4 pojemności kieliszka). Dokładnie wymieszaj przy pomocy długiej łyżeczki do drinków. Podawaj od razu.

Sok z malin

Sok z malin

Sok z malin

Pieczone bakłażany z porzeczkami i sosem z malin

SKŁADNIKI na 2-4 porcje:

  • 1 kg małych bakłażanów
  • pół kg malin na sok
  • trochę porzeczek dowolnej odmiany (u mnie: różowe, słodsze od czerwonych)
  • garść orzechów pekan
  • 2 łyżeczki miodu (u mnie: dębowy)
  • po pół łyżeczki czarnej gorczycy, czarnego pieprzu i nasion kolendry, roztartych w moździerzu
  • suszona papryczka piri piri
  • kwiat soli z chilli (lub bez)
  • oliwa extra vergine jak najlepszej jakości

PRZEPIS:

W wyciskarce wolnoobrotowej Wartmann wyciśnij sok z malin. Rozgrzej piekarnik do temperatury 200 stopni C. Pokrój bakłażany wzdłuż na połówki i przełóż do miski. Dodaj przyprawy roztarte w moździerzu i wlej trochę oliwy, wymieszaj. Przełóż bakłażany do brytfanki wyłożonej papierem do pieczenia. Powinny utworzyć pojedynczą warstwę. Wstaw do piekarnika na ok. 45 minut. W tym czasie w małym rondlu zredukuj sok z malin, uzyskując pożądaną gęstość. Upieczone bakłażany przełóż do głębszych naczyń i posyp pokruszonymi w palcach pekanami. Dodaj porzeczki. Całość skrop miodem i sokiem z malin oraz posyp kwiatem soli.

Sok z malin

Sok z malin

Sok z malin