- świeże oliwki
- woda
- sól
Surowe, świeże oliwki – jak to zjeść?
Jak smakują oliwki prosto z drzewa? Są bardzo gorzkie i – moim zdaniem – nie nadają się do jedzenia. Porcję świeżych oliwek kupiłem niedawno (po raz pierwszy) w Cagliari (ZOBACZ).
Na targu (niezależnie od odmian) można kupić oliwki w różnej fazie dojrzałości – zielone, czarne i te w pół drogi.
Zielone są mniej dojrzałe od czarnych. Mało brakowało, a kupione przeze mnie oliwki trafiłyby do kosza (przez gorzkość właśnie), ale ostatecznie szczęśliwie dojechały ze mną do domu i odpowiednio potraktowane okazały się wyjątkowo smaczne; dużo lepsze niż jakiekolwiek inne oliwki kupowane jako gotowe w solance, zalewie octowej, etc.
Przygotowanie surowych oliwek w domu jest bardzo proste, wystarczy tylko uzbroić się w cierpliwość i przez kilka tygodni moczyć je w solance.
PRZEPIS:
- Oliwki umyj. Każdą sztukę natnij wzdłuż w trzech miejscach (możesz też uderzyć je np. młotkiem).
- Przygotuj solankę w takiej ilości, by całkowicie przykryła wszystkie oliwki. Z uwagi na to, że świeżych oliwek miałem niedużo, u mnie wystarczyło 400 ml wody i kopiasta łyżka soli (ZOBACZ). Oliwki zalane solanką przygnieć dodatkowo spodkiem lub talerzem odpowiednich rozmiarów, by mieć pewność, że wszystkie oliwki pozostają pod wodą.
- Codziennie wymieniaj wodę z solą na świeżą, przez minimum 2-3 tygodnie. Gotowe oliwki można zjeść lub przechowywać dłużej w zalewie np. z oliwy i ulubionych przypraw.
- Moje oliwki spędziły w solance równe 3 tygodnie – po tym czasie straciły całą goryczkę i były bardzo smaczne. Stanowiły świetny dodatek do farinaty:
Takie oliwki są najsmaczniejsze pod słońcem
Haha, też kiedyś mocno się zdziwiłem próbując surowych oliwek na targu we Włoszech. Ohyda ;) ale po odpowiednim przeprocesowaniu smakują naprawdę zacnie
Trzymac w lodowce czy temp. pokojowej
W temperaturze pokojowej, ale nie w bliskim sąsiedztwie kaloryfera;-)
Ha! Teraz wszystko jasne! Moze wystarczy mi cierpliwosci do odmoczeniq i zjedzenia tych z wlasnego drzewka.
Warto!!!
Czy solankę trzeba zagotować?
Nie, sól można rozpuścić w wodzie na zimno.
Moczę zielone oliwki już ponad 10 dni, codziennie zmieniam solankę…i zaczęły na oliwkach pojawiać się ciemne plamy albo wręcz cale „połowy” niektórych oliwek zaczęło ciemnieć…tak ma być ?
Mam pytanie…Oliwki zielone moczą się u mnie ponad 10 dni i zaczęli robić się na nich plamki albo wręcz cale „połówki” oliwek ściemniały….tak ma być ?