• MASA CZEKOLADOWA:
  • 50 g czekolady (tu: gorzka z acai Raw Cocoa - nie zawiera laktozy)
  • 50 g mąki z orzechów włoskich
  • 1 kopiasta łyżeczka cynamonu
  • 1 kopiasta łyżeczka kardamonu
  • 4 łyżeczki nierafinowanego masła (oleju) kokosowego
  • 2 łyżki miodu (tu: Manuka)
  • 3 łyżki kakao
  • 10 malin do masy czekoladowej
  • OWOCOWY ŚRODEK:
  • 10 malin (jako nadzienie)
  • POSYPKA:
  • 3-4 łyżki kakao
  • 3-4 łyżki sproszkowanego ziarna kakao

Doskonałe trufle czekoladowe z malinowym środkiem.

Zapraszam do wypróbowania kolejnego autorskiego przepisu Faceta i Kuchni na domowe trufle.

To absolutnie obłędne trufle czekoladowe z niespodzianką. Ich magia to między innymi kompozycja składników najlepszej jakości: doskonałej gorzkiej czekolady, surowego kakao, mąki z orzechów włoskich, nierafinowanego masła kokosowego, miodu, kardamonu, cynamonu oraz zaskakującego, soczyście owocowego wnętrza czyli pysznych polskich malin, które najlepsze są właśnie teraz – w lipcu, w pełni sezonu (ZOBACZ).

Słodko-kwaskowate maliny znakomicie współgrają z czekoladową otoczką. Lato zamknięte w czekoladowej trufli – temu nie można się oprzeć!

😉

Przepis nie wymaga żadnej obróbki cieplnej, cały proces odbywa się na zimno (RAW). Nie trzeba niczego rozpuszczać, gotować ani studzić.

Jako posypki użyłem sproszkowanego kakao i (eksperymentalnie) kruszonego ziarna kakaowca. Kruszone ziarno kakao sprawdziło się świetnie. Jego twarde i kruche grudki oraz goryczkowy smak świetnie skomponowały się z czekoladą i delikatnym owocowym wnętrzem trufli.

Trufle są bezglutenowe i nie zawierają laktozy.

Podane proporcje składników powinny wystarczyć na ok. 10 sztuk. Jedna trufla liczy sobie ok. 100 kcal.

Trufle malinowe L_14

Trufle malinowe L_11

PRZEPIS:

1. Maliny wstaw do lodówki na minimum 5 godzin, by nieco „stężały” i stały się twardsze. Odpowiednio schłodzone łatwiej będzie „opatulić” czekoladą, nie naruszając ich kształtu.

2. Czekoladę (UŻYŁEM TAKIEJ – ZOBACZ) zetrzyj na proszek na tarce o drobnych oczkach.

3. Przygotuj masę czekoladową: w mikserze (tu: w dzieży Kitchen Aid’a) albo ręcznie dokładnie wymieszaj utartą czekoladę, mąkę orzechową, cynamon, kardamon, masło kokosowe, kakao i miód.

4. Do masy dodaj 10 malin, rozgnieć je w palcach i dokładnie połącz z masą czekoladową. Jeśli maliny będą większe albo bardziej soczyste niż przeciętnie może się okazać, że wystarczy dodać ich mniej niż 10, by nadać masie odpowiednią konsystencję. Najlepiej dodawać maliny stopniowo i w zależności od stanu nawilżenia oraz kleistości masy, dodawać kolejne. Masa czekoladowa powinna być na tyle plastyczna, by można było oblepić nią malinę i uformować w dłoniach kulkę. Nie może być jednak zbyt wilgotna. Jeśli przesadzisz z ilością owoców, dodaj więcej kakao, które „podsuszy” masę.

5. Pojedynczo oblepiaj maliny czekoladą i formuj w dłoniach kulki. Gotowe kulki odkładaj na duży talerz (ZOBACZ).

6. Przygotuj posypki. Do małych miseczek wsyp, odpowiednio, kilka łyżek kakao i kruszonego ziarna kakaowca.

7. Każdą kulkę obtocz w posypce (pojedynczo) i odłóż na talerz. Jak obtaczać? Każdą truflę wkładaj do miseczki i delikatnie przechylaj ją w różnych kierunkach do momentu, aż trufla w pełni pokryje się posypką. Trufle na talerzu nie powinny się stykać.

8. Talerz z gotowymi truflami wstaw na kilka godzin do lodówki (najlepiej na całą noc). Trufle – z uwagi na owocowy środek – możesz przechowywać w lodówce do 2 dni, ale zapewniam, że zjesz je wcześniej!

Smacznego!

Za kilka dni na blogu pojawi się kolejny przepis na trufle z owocami – zobacz z jakimi: TUTAJ

Trufle malinowe L_18

Trufle malinowe L_01

Trufle malinowe L_09

Trufle malinowe L_13

Trufle malinowe L_04

Trufle malinowe L_07