Warzywa z woka na ostro.

Pikantne warzywa z harissą i jajkiem sadzonym to doskonały patent na szybkie śniadanie, lunch lub kolację. Warzywa smażę krótko w mocno rozgrzanym woku, aż zaczną mięknąć i ładnie się rumienić.

Uwagi:

  • Gomasio to przyprawa, która składa się z prażonego sezamu i soli (sól stanowi około 10% składu),
  • Nie przeciągnij szparagów – powinny pozostać soczyste i al dente,
  • Warzywa smaż w woku w pojedynczej warstwie – dzięki temu usmażą się błyskawicznie,
  • Powyższa reguła nie dotyczy zielonych szparagów, których może być w woku więcej, ponieważ nie ma potrzeby smażyć ich do miękkości,
  • Wszystkie składniki do szybkiego smażenia w woku przygotowuję wcześniej i mam je pod ręką; w trakcie smażenia zajmuję się już tylko drobiazgami, takimi jak zioła czy przyprawy.

Warzywa z woka na ostro

Warzywa z woka na ostro

Warzywa z woka na ostro

Warzywa z woka na ostro – SKŁADNIKI na 2 porcje:

  • 2 jajka (u mnie: z podwójnymi żółtkami)
  • szczypta płatków łagodnej chili
  • mała szczypta czarnego pieprzu
  • 2 kapusty pak choi
  • 500 g zielonych szparagów
  • 2 młode marchewki
  • około 150 g grzybków shimeji (białych lub brązowych)
  • 1 papryka Ramiro
  • 2 duże szalotki
  • garść listków kolendry
  • sok z 2 limonek
  • łyżeczka harissy (pasty)
  • kopiasta łyżeczka gomasio (świetna przyprawa – prażony sezam z solą)
  • olej do smażenia

Warzywa z woka na ostro – PRZEPIS:

Przygotuj wszystkie składniki:

  • obrane z łupin szalotki pokrój na ćwiartki, a każdą ćwiartkę pokrój wzdłuż na 3 kawałki,
  • marchew i paprykę Ramiro pokrój w słupki o długości kilku centymetrów,
  • odłam zdrewniałe końcówki szparagów, pokrój szparagi na połówki, część z główką pozostaw w całości, a drugą część przekrój wzdłuż na połówki,
  • kapustę podziel na liście,
  • w miseczce wymieszaj harissę z sokiem z limonki, oraz
  • jajka rozbij do dwóch małych misek.

Mocno rozgrzej wok i kolejno usmaż na oliwie warzywa i grzyby, co pewien czas mieszając: marchew, paprykę, szalotki, shimeji i szparagi. Gotowe warzywa i grzyby przekładaj kolejno z woka do miski (smaż je pojedynczo).

Na koniec krótko podsmaż pak choi, a gdy będzie gotowy, dodaj do woka pozostałe warzywa i grzyby. Podsmaż całość, mieszając. Na koniec dodaj gomasio (prażony sezam z solą) oraz harissę z sokiem z limonki. 

Zdejmij wok z ognia i dodaj listki kolendry. Spróbuj i w razie potrzeby dodaj jeszcze trochę soli. Harissa powinna zapewnić wystarczającą ostrość.

W tym czasie na drugiej patelni usmaż jajka sadzone. Dopraw je gomasio, pieprzem i płatkami chili. Warzywa podaj z sadzonym jajkiem.

Warzywa z woka na ostro

Warzywa z woka na ostro

Warzywa z woka na ostro