Warzywa z woka na ostro.
Pikantne warzywa z harissą i jajkiem sadzonym to doskonały patent na szybkie śniadanie, lunch lub kolację. Warzywa smażę krótko w mocno rozgrzanym woku, aż zaczną mięknąć i ładnie się rumienić.
Uwagi:
- Gomasio to przyprawa, która składa się z prażonego sezamu i soli (sól stanowi około 10% składu),
- Nie przeciągnij szparagów – powinny pozostać soczyste i al dente,
- Warzywa smaż w woku w pojedynczej warstwie – dzięki temu usmażą się błyskawicznie,
- Powyższa reguła nie dotyczy zielonych szparagów, których może być w woku więcej, ponieważ nie ma potrzeby smażyć ich do miękkości,
- Wszystkie składniki do szybkiego smażenia w woku przygotowuję wcześniej i mam je pod ręką; w trakcie smażenia zajmuję się już tylko drobiazgami, takimi jak zioła czy przyprawy.
Warzywa z woka na ostro – SKŁADNIKI na 2 porcje:
- 2 jajka (u mnie: z podwójnymi żółtkami)
- szczypta płatków łagodnej chili
- mała szczypta czarnego pieprzu
- 2 kapusty pak choi
- 500 g zielonych szparagów
- 2 młode marchewki
- około 150 g grzybków shimeji (białych lub brązowych)
- 1 papryka Ramiro
- 2 duże szalotki
- garść listków kolendry
- sok z 2 limonek
- łyżeczka harissy (pasty)
- kopiasta łyżeczka gomasio (świetna przyprawa – prażony sezam z solą)
- olej do smażenia
Warzywa z woka na ostro – PRZEPIS:
Przygotuj wszystkie składniki:
- obrane z łupin szalotki pokrój na ćwiartki, a każdą ćwiartkę pokrój wzdłuż na 3 kawałki,
- marchew i paprykę Ramiro pokrój w słupki o długości kilku centymetrów,
- odłam zdrewniałe końcówki szparagów, pokrój szparagi na połówki, część z główką pozostaw w całości, a drugą część przekrój wzdłuż na połówki,
- kapustę podziel na liście,
- w miseczce wymieszaj harissę z sokiem z limonki, oraz
- jajka rozbij do dwóch małych misek.
Mocno rozgrzej wok i kolejno usmaż na oliwie warzywa i grzyby, co pewien czas mieszając: marchew, paprykę, szalotki, shimeji i szparagi. Gotowe warzywa i grzyby przekładaj kolejno z woka do miski (smaż je pojedynczo).
Na koniec krótko podsmaż pak choi, a gdy będzie gotowy, dodaj do woka pozostałe warzywa i grzyby. Podsmaż całość, mieszając. Na koniec dodaj gomasio (prażony sezam z solą) oraz harissę z sokiem z limonki.
Zdejmij wok z ognia i dodaj listki kolendry. Spróbuj i w razie potrzeby dodaj jeszcze trochę soli. Harissa powinna zapewnić wystarczającą ostrość.
W tym czasie na drugiej patelni usmaż jajka sadzone. Dopraw je gomasio, pieprzem i płatkami chili. Warzywa podaj z sadzonym jajkiem.