Andrzejkowe drinki – zestaw łatwych przepisów.

Można się spierać, co w Andrzejki jest ważniejsze – wróżby czy jednak drinki – choć to przecież oczywiste 🙂 Oczywiste tym bardziej, im mniej obchodzą Cię tradycyjne andrzejkowe rytuały 😉 Jeśli Twoja sytuacja życiowo-sercowa jest względnie stabilna i nie musisz rzucać butem przez lewe ramię, by kosmos zdradził Ci ten czy tamten szczegół z nieodgadnionej przyszłości, który i tak się nie spełni, masz wszelkie warunki ku temu, by Andrzejki przeżyć na chillu. Schowaj się w domu z ludźmi, których lubisz, zadbaj o fajne drinki i ciesz się chwilą!

Andrzejkowe drinki

Jakie drinki na Andrzejki?

Drinki andrzejkowe powinny być efektowne i kolorowe, zaskakujące i wciągające, a jednocześnie proste i szybkie w przygotowaniu. W żadnym razie – pracochłonne. Nie chodzi przecież o to, by spędzić ten wieczór w kuchni, tworząc misterne kompozycje.

Andrzejkowa pora roku – czyli listopadowa jesień – nie jest może najszczęśliwsza z perspektywy dostępności świeżych owoców do drinków, ale z drugiej strony to właśnie teraz najsmaczniejsze są m.in. pomarańcze, grapefruity, marakuje, persymony czy granaty. Warto zrobić z nich rozrywkowy użytek.

Poniżej mam dla Was kilka pomysłów na nasycone kolorami andrzejkowe drinki na bazie owoców. Genialne w swej prostocie i naprawdę łatwe w wykonaniu. Impreza, wieczór filmowy, rozmowy do bladego świtu i wszystko inne 😉 Te drinki sprawdzą się w każdej sytuacji. Szykuj zatem. I baluj!

Crusta – co to jest i jak ją zrobić?

Kieliszki do domowych drinków i koktajli warto podrasować crustą. Crusta to prosty i zarazem efektowny sposób zdobienia szkła, stosowany głównie przy napojach alkoholowych. Ma postać obwódki wokół rantu kieliszka, szklanki lub pucharka, w których serwowane są trunki.

By zrobić crustę, należy zwilżyć rant kieliszka cząstką cytrusa (wystarczy dosłownie ósemka) lub ewentualnie wycisnąć sok na spodek i odwrócić kieliszek do góry dnem, mocząc go w soku. Następnie odwrócony do góry dnem kieliszek trzeba postawić na talerzu z cukrem. Crusta powinna być delikatna, dlatego nadmiar przyklejonego cukru najlepiej strzepnąć, lekko potrząsając kieliszkiem.

Do zwilżenia rantu kieliszka najlepiej użyć soku z dowolnych cytrusów, ale dobrze sprawdzą się też np. likiery, miód, etc. W zależności od tego, jaki drink lub koktajl przygotowujemy, do zrobienia crusty możemy wykorzystać:

  • cukier (dowolny drobnoziarnisty – świetnie sprawdza się np. kokosowy, może być też cukier puder)
  • sól
  • skórkę otartą z dowolnych cytrusów
  • cynamon
  • kakao
  • mieloną kawę
  • wiórki kokosowe.

Nie ma przeszkód, by łączyć składniki crusty, np. startą skórkę z cytrusów z cukrem. Możliwości jest wiele, warto jednak pamiętać, że crusta powinna współgrać smakowo z drinkiem.

Andrzejkowe drinki – PRZEPISY:

Procentowa lemoniada cytrusowa

Andrzejkowe drinki

Składniki:

  • 1 limonka (niewoskowana)
  • 1 cytryna (niewoskowana)
  • 1 kopiasta łyżka gęstego miodu (u mnie: mniszkowy)
  • 70 ml calvadosu
  • 100 ml wody
  • kruszony lód
  • mała garść listków świeżej mięty

Przepis:

  1. Zetrzyj skórkę z cytrusów.
  2. Wyciśnij sok z limonki i cytryny. Przelej do kielicha blendera. Dodaj wodę, calvados i miód. Zmiksuj. Lemoniadę przelej do dzbanka lub innego naczynia.
  3. Przepłucz blender (albo użyj drugiego) i rozkrusz w blenderze lód (pulsacyjnie).
  4. Przygotuj crustę ze skórki otartej z cytrusów (możesz użyć tylko cytryny albo limonki lub obydwu – wymieszanych; jeśli wolisz, możesz również wymieszać skórkę z cytrusów z cukrem).
  5. Przełóż lód do kieliszka, dodaj miętę i rozgnieć łyżeczką do drinków. Wlej lemoniadę.
  6. Udekoruj drinka plasterkiem limonki.
  7. Najlepiej podawaj od razu.

Pijana pomarańcza z granatem

Andrzejkowe drinki

Składniki:

  • 1 duża pomarańcza (albo 2 mniejsze)
  • 1/2 granatu
  • 50 ml dobrze schłodzonego ginu
  • cukier kokosowy do crusty

Przepis:

  1. Ostrym nożem okrój pomarańczę ze skórki wraz z białą błoną (albedo). Podziel na cząstki i dodaj do kielicha blendera.
  2. Zmiksuj na gładko. Otrzymasz owocowy mus.
  3. Przygotuj crustę z cukru kokosowego.
  4. Wyłuskaj pestki z połówki granatu.
  5. Na dnie kieliszka umieść 2-3 łyżeczki pestek granatu.
  6. Wlej do kieliszków mus owocowy – mniej więcej do 2/3 wysokości. Dopełnij ginem.
  7. Drinka możesz schłodzić albo podawać od razu.

Egzotyczna persymona

Andrzejkowe drinki

Składniki:

  • 1 duża persymona (albo 2 mniejsze)
  • 1/2 mango
  • 2 marakuje
  • 80 ml dobrze schłodzonej wódki
  • maliny i świeża mięta do dekoracji (opcjonalnie)

Przepis:

  1. Obierz persymonę i mango ze skórki, pokrój owoce na kawałki i dodaj do kielicha blendera. Wlej wódkę.
  2. Marakuje przekrój na pół, przełóż miąższ z pestkami do kielicha blendera i zmiksuj na gładko. Otrzymasz jedwabisty owocowy mus.
  3. Przelej do kieliszka.
  4. Udekoruj kilkoma malinami i listkami mięty (opcjonalnie).
  5. Koktajl możesz schłodzić albo podać od razu.

Granita malinowa z miętą

Andrzejkowe drinki

Składniki:

  • 200 g mrożonych malin
  • 50 ml tequili
  • puder owocowy, np. malinowy lub żurawinowy (do crusty)
  • listki świeżej mięty

Przepis:

  1. Przygotuj crustę z pudru owocowego (u mnie: żurawinowy).
  2. Maliny rozkrusz w blenderze (pulsacyjnie).
  3. Granitę z malin przełóż do pucharka, zalej tequilą i dodaj porwane listki mięty.
  4. Podawaj od razu.

Czysta z lodem

Składniki:

  • dobrze schłodzona wódka
  • cukier kokosowy (do crusty)
  • kruszony lód

Przepis:

Wódkę wymieszaj z kruszonym lodem i przelej do kieliszków crustowanych cukrem. Podawaj od razu.

Sprawdź też pomysły na inne drinki:

Andrzejkowe drinki równie dobrze – jak w Andrzejki – sprawdzą się w sylwestra ;-). Udanych!