Sałatka z satsumą i granatem.

Prosta sałatka na koniec lata z południowych owoców i pysznych mięsistych pomidorów. Bawole serce, pomidor ananasowy, super orzeźwiające kwaskowate zielone mandarynki i ultra słodki granat Dente di Cavallo tworzą fantastyczną kombinację smaków.

Jasne granaty Dente di Cavallo znakomicie sprawdzają się w sałatkach i wszelkich innych miskach, ponieważ – w przeciwieństwie do popularnych krwistoczerwonych odmian – ich sok jest jasny, niemal przezroczysty i nie farbuje składników. Miyagawa (Satsuma), czyli zielona mandarynka to pyszny cytrusik o miękkiej i łatwo obieralnej skórce, który smakuje jak grapefruit i doskonale sprawdza się w sałatkach. Jest soczysty, z lekką goryczką, znakomity. A do tego z organicznej uprawy, w przeciwieństwie do szprycowanych chemią mandarynek. Sezon na satsumę jest dość krótki i trwa mniej więcej od sierpnia do października. 

Intensywny w smaku kozi ser z zieloną pleśnią dodaje całości bardziej wyrazistego charakteru, ale nie ma przeszkód, by zastąpić go młodym serem o łagodniejszym smaku, na przykład fetą, burratą di bufala czy mozzarellą. Rukiew w razie potrzeby możesz zastąpić rukolą lub roszponką.

Sałatka z satsumą i granatem

Sałatka z satsumą i granatem

Sałatka z satsumą i granatem

Sałatka z satsumą i granatem

Sałatka z satsumą i granatem – SKŁADNIKI:

  • 2 duże garście rukwi wodnej (albo rukoli, roszponki, etc.)
  • duży pomidor ananasowy
  • pomidor Bawole serce
  • kilka (u mnie: 6) zielonych mandarynek Miyagawa, które znane są również pod nazwą Satsuma
  • owoc granatu, u mnie jasna odmiana Dente di Cavallo (pestki tej odmiany granatu są bardzo słodkie, mają bladoróżowy kolor oraz praktycznie przezroczysty i również super słodki sok)
  • 3 kwiaty cukinii (opcjonalnie)
  • kilka plastrów dobrego sera z zieloną pleśnią (u mnie: włoski ser Lady Capra z koziego mleka)
  • oliwa extra vergine jak najlepszej jakości

Sałatka z satsumą i granatem – PRZEPIS:

  1. Na talerzach rozłóż liście rukwi (kilka najładniejszych drobnych listków odłóż). Na rukwi ułóż plastry pomidorów.
  2. Zielone mandarynki obierz ze skórki i pokrój w plasterki, dodaj do sałatki.
  3. Kwiaty cukinii porwij na duże kawałki i dodaj do sałatki. Na wierzchu ułóż plastry sera.
  4. Całość posyp pestkami granatu oraz skrop oliwą. Dodaj odłożone wcześniej listki rukwi.

Sałatka z satsumą i granatem

Sałatka z satsumą i granatem

Sałatka z satsumą i granatem