Sałatka z melonem, zieloną mandarynką i parmezanem.
Sezon na lekkie, orzeźwiające, zimowe sałatki z egzotycznych owoców można uznać za otwarty! Co tu mamy? Słodkie skarby z Sycylii: pyszny granat Dente di cavallo o słodziutkich bladoróżowych pestkach, aromatyczny złoty melon i soczyste zielone mandarynki (miyagawa), które smakują jak grejpfrut. A do tego wyrazisty ser prosto z Hiszpanii – Galmesano, pokrojony w drobną kostkę.
Całość doprawiam świeżym, tłoczonym na zimno olejem z orzechów włoskich, bogatym w tłuszcze nienasycone oraz witaminy A i E. Wspaniały, domowy, gęsty i aromatyczny olej znakomicie się tu sprawdza – w prostych daniach opartych na krótkiej liście składników najpełniej prezentuje swe atuty. Z takim smakiem nie może równać się nawet najlepszy olej ze sklepu. Samodzielne tłoczenie i próbowanie domowych olejów to nieustanne odkrywanie całkiem nowych, często niezwykłych smaków. Olej z nerkowców, z orzechów macadamia, z pistacji, z migdałów, z pinioli, z orzechów włoskich, lniany – każdy smakuje wyjątkowo i nieporównanie lepiej niż ich odpowiedniki ze sklepowych półek (nawet jeśli etykieta wskazuje, że są organiczne).
Przeczytaj też:
- Prasa do oleju – Q&A, czyli wszystko co chcesz wiedzieć, ale nie masz kogo zapytać
- Domowa prasa do oleju – warto kupić?
- Jak tłoczyć oleje w duchu zero waste?
- Prasa do oleju Wartmann trzeciej generacji – co nowego?
- Płynne złoto – olej z orzechów włoskich
- Olej z nerkowców – cud natury
- Domowy olej lniany
Sałatka z melonem – SKŁADNIKI na 2 porcje:
- 6 zielonych mandarynek (Miyagawa / Satsuma)
- melon miodowy
- granat Dente di cavallo (ziarna tej odmiany granatu mają przezroczysty bladoróżowy kolor)
- 4 śliwki
- ok. 150 g młodego, ok. 9/12 miesięcznego twardego sera (u mnie: Galmesano – hiszpański odpowiednik Parmigiano Reggiano)
- mała garść listków kolendry
- olej z orzechów włoskich świeżo tłoczony na zimno w domowej prasie do oleju Wartmann (zamiast oliwy extra vergine)
Sałatka z melonem – PRZEPIS:
- Wytłocz olej z orzechów włoskich: do podajnika prasy do oleju Wartmann wsyp ok. 300 g grubo posiekanych orzechów i włącz urządzenie, wybierając program walnut core. Z takiej ilości świeżych orzechów wysokiej jakości otrzymasz co najmniej 200 ml czystego, surowego i nieklarowanego oleju.
- Melon obierz ze skórki i pokrój w niewielką kostkę. W kostkę podobnej wielkości pokrój twardy ser.
- Ostrym nożem okrój cytrusy ze skórki i wykrój zgrabne cząstki, a z pozostałego miąższu wyciśnij sok. Na podobnej wielkości cząstki pokrój śliwki.
- Wydrąż pestki z granatu.
- Na dużym talerzu wykładaj po trochę poszczególnych składników sałatki, aż całość będzie dobrze wyglądać.
- Na wierzchu sałatki dodaj listki świeżej kolendry. Całość skrop obficie sokiem z zielonych mandarynek i tłoczonym na zimno oleju z orzechów.